Umjesto krsta na Zlatištu arapski šeik pravi zabavni park “Sunny Land”

PHO68fdfece-a537-11e3-bd42-52f4e1e93b01-805×453

Sin šeika Muhameda bin Saqr al- Qasimija u Emiratima pravi ogromni zabavni park, a kako bi taj zabavni sadržaj približio Sarajevu šeik Muhamed, koji ima kuću u Ilijašu, narednog ljeta otvorit će „Sunny Land“ na Zlatištu, piše Slobodna Bosna.

„Sunny Land“ je zabavni park u kojem će dominirati „Alpine coaster“, a Alpine coaster je zapravo nešto slično “vozu smrti” u luna parkovima, samo što radi na principu gravitacije: sjednete u dvosjed na šinama koji vas prirodnim padom doveze do kraja „piste“.

Firmu „Sunny Land“ šeik Muhamed registrovao je u Istočnom Sarajevu, a probleme infrastrukturne prirode, 100 parking mjesta, snabdijevanje električnom energijom, vodovod i kanalizacija, dobijanje urbanističkih i građevinskih dozvola… rješavao je sa nadležnim ministarstvima, institucijama i javnim preduzećima u Republici Srpskoj.

„Tu nije bilo nikakvih problema. Maksimalno su nam izašli u susret i za taj dio posla, odnosno za institucije i javna preduzeća s kojima smo bili u kontaktu, imam samo riječi hvale“, kaže Mirza Karić, čija kompanija vodi poslove u „Emiratesima“, firmi šeika Muhameda.

Osim Alpine coastera, koji je projektovala i napravit će za tu vrstu zabave najjača firma na svijetu, njemački Wiegand, u sklopu „Sunny Landa“ bit će i tri objekta, šetnica i jezero sa vodopadom. Staza Alpine coastera bit će duga 600 metara.

Iako nije najduža, bit će tehnološki i u svakom drugom pogledu najbolja u Europi. Glavni objekat zauzimat će prostor od oko 1.750 kvadratnih metara, a sastojat će se od restorana tipa Vapiano, slastičarne i aktivne igraonice za djecu koja će zauzimati prostor od oko 500 kvadratnih metara.

U sklopu „Sunny Landa“, bit će i VIP salon gdje će goste služiti konobari uz malo više cijene, a na samom početku Alpine coastera bit će suvenirnica i prodavnice.

„U Sunny Landu posao će dobiti najmanje 70 ljudi, sve radove izvodit će domaće firme, a ugrađena oprema bit će od vrhunskih svjetskih proizvođača. Cijene hrane i pića neće se razlikovati od onih u gradu, a vožnja Alpine coasterom košta će 5 KM“, kaže Mirza Karić.