Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Umjesto rasprave o oružanoj pljački “specijalaca”, u Odboru traže smjenu Mihajlice

Milanko Mihajlica

Većina članova Odbora Narodne skupštine RS-a za bezbjednost iz reda vladajućih stranaka u RS-u zatražila je danas od entitetskog parlamenta smjenu predsjednika tog odbora Milanka Mihajlice, jer je prije sjednice Odbora komentirao oružanu pljačku koju su izvršili pripadnici Specijalne policije MUPRS-a u septembru prošle godine u Cerovljanima na autoputu Banja Luka-Bosanska Gradiška.

Mihajlica (SRS RS) smatra da je zahtjev za njegovom smjenom politički motiviran i predstavlja politički obračun, jer dolazi iz redova opozicije.

Kaže da zna da je njegova smjena već duže vremena pripremana.

-Umjesto da se u Narodnoj skupštini RS razmatra infromacija nakon što je otkrivena organizirana kriminalna grupa u elitnoj jedinici MUPRS-a, ide se sa zahtjevom za mojom smjenom, rekao je Mihajlica.

Zamjenik predsjednika Odbora Narodne skupštine RS za bezbjednost Zoran Adžić (SNSD) je rekao da je Odbor s četiri glasa „za“ i dva protiv usvojio zahtjev za smjenu Mihajlice.

Prihvaćena je i usmena informacija ministra policije Dragana Lukača u vezi s oružanom pljačkom te najoštrije osuđen taj akt koji su izvršili pripadnici Specijalne jednice MUPRS-a.

-Data je podrška institucijama RS, a psebno MUPRS-a zbog činjenice da su spremni na borbu protiv kriminala i korupcije bezu obzira o kome se radi te smatra da je MUPRS i ovim pokazao da želi da se obračuna sa svima koji su kršili zakon, rekao je Adžić navodeći da se pojedinačna djela ne mogu generalizirati s cijelim MUPRS-om.

Mihajlici zamjeraju to što prije svojih javnih istupa „nije sazvao sjednicu Odbora za bezbjednost, kojem je svojim javnim istupima nanio štetu, kao i institucijama RS te da je, s obzirom na funkciju koju obavlja trebao dati podršku MUPRS-a što nije uradio zbog svojih politikanskih stavova“.

Sedam osoba, od kojih su petorica pripadnici Specijalne policije RS-a izvelo je oružanu pljački u septembru prošle godine na autoputu Banja Luka – Gradiška u mjestu Cerovljani, kada je ukradeno 617.000 KM, vlasništvo Unicredit banke Banja Luka.

Za trojicu od pet pripadnika Specijalne policije RS, koji su učestvovali u pljački, određen je jednomjesečni pritvor i to Goranu Parašu, Vladanu Maliću i Aleksandru Popoviću.

U pritvoru je i radnik zaštitarske agencije “Sector securiti” Danijel Kuzmić i suvlasnik autokuće “Kvatro” Oleg Banda, dok su pripadnici Specijalne policije Željko Inđić i Goran Janjuz pušteni da se brane sa slobode.