Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slovenski ministar financija ponudio ostavku zbog afere “profesorska dežurstva”

Dušan Mramor

Slovenski ministar za financije Dušan Mramor ponudio je premijeru Miri Ceraru ostavku zbog afere oko primanja dodatnih nagrada “za dežurstvo” koje je dobivao kao nekadašnji dekan Ekonomskog fakulteta u Ljubljani, kad mu je isplaćeno 45.000 eura bruto.

Mramor je u pismenoj izjavi koju je predao vladi naveo da ostavku nudi jer smatra da svoju dužnost više ne može obavljati nakon što je izgubio povjerenje javnosti. Očekuje se da će se Cerar o tom potezu jednog od svojih glavnih ministara očitovati popodne na izvanrednoj klonferenciji za novinare na kojoj će odgovarati na aktualna pitanja.
Mediji su proteklih tjedana objavili da je Mramor kao dekan fakulteta primio 50-ak tisuća eura, na račun “stalne pripravnosti na rad”, odnosno za svojevrsno dežurstvo u vrijeme kad je radio na Ekonomskom fakultetu. Sličan dodatak primali su profesori i zaposleni na još desetak ljubljanskih visokoškolskih ustanova iako je to pravo koji imaju samo liječnici, vatrogasci i slične profesije. Nakon što je tu praksu kao nezakonitu ocijenila inspekcija, upleteni su priznali da se radilo o jednoj vrsti stimulacije, odnosno nagrađivanja najboljih kadrova, priznajući da se radilo o formalno “nespretno” određenoj stimulaciji, bez točnih kriterija.

Mramor je najprije ponudio da će samo dio neopravdane nagrade vratiti i to u šest mjesečnih rata, ali je tvrdio da nije bio svjestan da se radi o nezakonitosti i da je bio uvjeren kako stimulacija ima legalnu osnovu. Time je međutim izazvao još više dvojbi u javnosti i osuda pa i poziva da dade ostavku. Mediji su već nekoliko dana o ministru financija pisali kao o “političkom mrtvacu”, pozivajući Cerara da ga smijeni jer je premijerovo glavno obećanje u izbornoj kampanji prije dvije godine, kad je osvojio vlast, bila borba za ponovno uvođenje morala i etike u poličko djelovanje te obračun s korupcijom i nezakonitošću.

Kampanja protiv Mramora eskalirala je zadnjih dana iako ga je britanski magazin “The Banker” nedavno proglasio najuspješnijim europskim ministrom financija. U aferu s političkom odjecima oko dežurstava sveučilišnih profesora u ponedjeljak se uključila i vladina protukorupcijska komisija, ustanova bliska predsjendiku države, te predložila da se utvrdi i politička odgovornost upletenih.
Osim Mramora, u pitanje bi mogla doći i pozicija ministrice za obrazovanje u sadašnjoj vladi Maje Makovec Benčič. Ona je na račun dežurstva kao profesorica međunarodne trgovine na Ekonomskom fakultetu u nekoliko godina dobila 26.000 eura bruto.