Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon afere "ukrajinska ikona"

Umjetnička galerija BiH: Nestalo nam je 46 ikona, ali se zbog njih niko nije uzbudio

Nestanak se desio vjerovatno u prvima danima agresije, a potvrđen je 1993. godine kada je urađena vanredna inventura.Nestanak je prijavljen i INTERPOL-u.Djela do danas nisu pronađena, stoji na stranici Umjetničke galerije BiH

Umjetnička galerija BiH oglasila se na zvaničnoj Facebook stranici, a povodom “prašine koja se digla” zbog afere u vezi s ikonom koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio nedavno ministru vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu.

Iz Umjetničke galerije su podsjetili da su iz te ustanove nestala 53 umjetnička djela među kojima i 46 ikona, da su se obraćali u vezi s tim svim nadležnim ustanovama, ali da niko nije reagirao.

– Tokom rata (1992-1995) iz Umjetničke galerije BiH, pod do danas nerazjašnjenim okolnostima, nestala su 53 umjetnička djela. Nestanak se desio vjerovatno u prvima danima agresije, a potvrđen je 1993. godine kada je urađena vanredna inventura. Nestanak je prijavljen i Interpolu. Djela do danas nisu pronađena, stoji na stranici Umjetničke galerije BiH.

S druge strane na Facebook stranici ove ustanove naveli su:

– Obavještavamo strane i domaće stručnjake, dobronamjerne i zlonamjerne dušebrižnike, kao i ostale stanovnike društvenih mreža, koji se danima brinu o porijeklu i sudbini ukrajinske ikone koja je napustila našu zemlju, da u Umjetničkoj galeriji BiH osamdeset ikona već godinu dana čeka hitnu restauraciju. Među onima kojima smo se obratili za pomoć nalaze se svi nivoi vlasti – neki su nas odbili, neki nisu ni odgovorili.

Ovu priliku želimo da iskoristimo da sa gore navedenima podijelimo jednu informaciju staru skoro trideset godina: iz fundusa Umjetničke galerije BiH nestala su 53 umjetnička djela, od čega 46 ikona, zbog kojih se ni javnost ni nadležne službe nikada nisu uzbudile. Možda sada hoće! – naveli su iz Umjetničke galerije BiH.

U okviru objave iz Galerije su objavili i linkove koji vode na njihovu stranicu gdje su objavljene fotografije nestalih djela, te na stranicu MUP-a KS gdje se nalaze informacije o potragama.

Uz saopćenje objavili su i fotografiju s opisom “Domaći majstor, Arhanđel Mihailo, 18. vijek, tempera na dasci, 43 x 32,7 x 1,8 cm, inv. br. 1684. Naslijeđeno iz Galerije slika Zemaljskog muzeja BiH, stari inv. br. 536. Kupljeno od Miladina Rajaka 1934. godine. Plaćeno 200 dinara iz državnog budžeta 1934/35, part. 243/8.”