BiH

in memoriam

Umro je heroj Smajo koji je golim rukama savladao monstruma Nedima Fejzića

05/02/2020
Smajo Kapo (foto iz 2010.), dan nakon masakra

"Koliko god sam kolcem odbijao njegove napade, on nikako nije uzmicao i stalno je vitlao nožem. Činilo se kao da ga nijedan udarac ne pogađa"

Visočanin čiji je herojski čin zapamtio cijeli region prije tačno deset godina umro je jučer, u 61. godini života.

Smajo Kapo, čovjek čija je nesebičnost i hrabrost spasila brojne ljudske živote tokom masakra u Hlapčevićima 14. maja 2010. godine, kada je golim rukama savladao ubicu Nedima Fejzića koji je tog dana, u krvavom pohodu, ubio tri, a ranio najmanje sedam osoba, piše visoko.co.ba.

Za brojne medije koji su posvetili pažnju ovom slučaju Smajo je tada govorio da nikada neće zaboraviti pomahnitali pogled ubice.

Ubica Nedim Fejzić

“Došao sam s posla i u tom je dotrčao mladić iz sela vičući ‘Smajo pomagaj, sve će ih poklat’! Uzeo sam drveni kolac i krenuo za njim prema kućama Rožajaca i mog stričevića Saliha Kape ne znajući šta se dešava. Tamo sam vidio Fejzića kako kleči s nožem u rukama dok nedaleko od njega gori Salihov auto”.

“Kad me je vidio, krenuo je prema meni mašući nožem. Ostali smo on i ja licem u lice, dok je susjed Haris iz susjedne kuće djecu koja su se igrala u blizini sklonio na kat kuće i zaključao ih. Gledao me sa nevjerovatnim bijesom u očima, a snagu s kakvom sam se susreo u sukobu s njim nikada nisam vidio”.

“Koliko god sam kolcem odbijao njegove napade, on nikako nije uzmicao i stalno je vitlao nožem. Činilo se kao da ga nijedan udarac ne pogađa, i već sam počeo gubiti nadu da ću ga savladati. Tad se pojavio policajac koji je mnogo krupniji građom od mene, i nas dvojica smo ga jedva savladali. Nosao nas je k’o da smo djeca, a uopće nije krupne građe”, govorio je tada Smajo.

Ubijeni u krvavom pohodu Fejzića

Dženaza ovom hrabrom čovjeku polazi u četvrtak, 6. februara 2020. godine poslije ikindije-namaza (14:50) ispred mekteba u Hlapčevićima, a bit će obavljena na mezarju Debeli Nišan – Hlapčevići.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.