Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Umro Uzeir Skaka, ugledni bh. ljekar iz Sarajeva

BiH

skaka

Uzeir Skaka, ugledni bh. ljekar i humanitarac preminuo je danas u Sarajevu u 65. godini, nakon duže bolesti, javlja Anadolu Agency (AA).

Uzeir je bio član ugledne sarajevske porodice koja više od 350 godina radi na očuvanju tradicije, a koja se između ostalog bavi brijačkim zanatom te sunnetom (obrezivanjem) muške djece.

Sin preminulog Uzeira Abdullah Skaka potvrdio je da će dženaza-namaz njegovom ocu biti klanjana u ponedjeljak, 1. juna, ispred Gazi Husrev-begove džamije, nakon klanjanja podne namaza.

Uzeir, kao i veći broj drugih članova ove porodice, bavili su se i humanitarnim radom, kako privatno, tako i kroz različite humanitarne organizacije, uključujući i Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet”.

Od 1982. godine član je Predsjedništva pokopnog društva “Bakije”. Od februara 1991. godine učestvovao je u obnovi rada MDD “Merhamet” od kada je aktivan član Izvršnog odbora i Ljekarske komisije. Kao član delegacije MDD “Merhamet”, 1992. godine otišao je u Istanbul gdje je radio na prikupljanju pomoći BiH i formiranju bolnice koja je primala ranjenike iz BiH.

Od juna 1993. do oktobra 1994. godine radio je u Generalnom Konzulatu RBiH u Istanbulu na poslovima stručnog saradnika za socijalno humanitarna pitanja.

Uzeir Skaka je rođen 1950. godine u Sarajevu, gdje je završio i Medicinski fakultet.