Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odbor za ženska prava

UN: Priznati prava osoba u BiH koje su bile izložene seksualnom nasilju

djevojka silovanje

   Tokom rata u Bosni između 1992. i 1995., oružane snage silovale su između 12.000 i 50.000 djevojčica i žena, prema različitim procjenama

UN-ov Odbor za ženska prava pozvao je vlasti Bosne i Hercegovine da poduzmu trenutne mjere kako bi osigurale adekvatnu socijalnu i ekonomsku podršku preživjelim žrtvama seksualnog nasilja u oružanom sukobu, javlja Anadolu Agency (AA).

U stajalištima usvojenim na posljednjem zasjedanju vezanom uz pojedinačnu pritužbu, Odbor za uklanjanje diskriminacije žena (CEDAW) zaključio je da su istrage seksualnog nasilja u vezi sa sukobom u zemlji neučinkovite i prespore te da nema dovoljno nadoknade i podrške za žrtve u BiH.

U pojedinačnoj pritužbi S.H., bosanske državljanke hrvatske nacionalnosti, utvrđeno je da preživjele žrtve seksualnog nasilja u BiH već dugo žive u siromaštvu i bez dostojanstva.

Navodi se kako je S.H. živjela sa suprugom u općini Prijedor, selu koje su okupirale snage bosanskih Srba.

“Nju su opljačkala četiri naoružana muškarca, a jedan od njih je silovao kad je sama bila u augustu 1995. S.H. je prijavila incident lokalnoj policiji, ali ona nije dobila zapisnik policijskog izvještaja i nije pokrenuta istraga. Silovanje je uzrokovalo S.H. fizičke i psihičke povrede, uključujući ozbiljnu infekciju genitalija, za koju si nije mogla priuštiti odgovarajuće liječenje i tako se razvila u cervikalnu bolest. Također je patila od depresije i trajne promjene osobnosti. S.H živi ispod granice siromaštva otkako se razvela 2009. godine. S.H. je tek 2008. godine saznala je da su njezini prvobitni spisi predmeta otuđeni i to 10 godina nakon kaznenog djela. Od 2009. do 2017. godine pisala je različitim vlastima tražeći da se njezin slučaj ponovo otvori, ali bez uspjeha. Potom je svoju žalbu podnijela CEDAW-u 2017. godine”, navodi se u stajalištu Odbora za uklanjanje diskriminacije žena UN-a, koji je utvrdio da su u Bosni i Hercegovini (BiH) brojne osobe preživjele žrtve seksualnog nasilja u oružanom sukobu.

Naglašava se da su 2019. vlasti BiH na kraju priznale njezin status žrtve seksualnog nasilja i dodijelile joj mjesečnu invalidsku mirovinu u iznosu od 130 KM (66,47 eura).

“Odšteta S.H. nije razmjerna onome što je pretrpjela. To je uključivalo teška fizička oštećenja koja utječu na njezino seksualno i reproduktivno zdravlje i prava, kao i psihološka oštećenja i materijalne štete koje je pretrpjela više od 25 godina nakon incidenta“, rekla je Nahla Haidar, članica CEDAW-a.

Haidar je navela kako ovaj pomenuti slučaj odražava situaciju mnogih žrtava seksualnog nasilja povezanog s sukobom čiji slučajevi se ne istražuju pravodobno i učinkovito i koji ne primaju nikakvu naknadu.

Odbor je apelirao na vlasti BiH da poduzme mjere kako bi osigurala da se S.H. slučaj istražuje brzo, nepristrano i učinkovito te da joj adekvatno nadoknadi materijalnu i moralnu štetu koju je pretrpjela.

Tokom rata u Bosni između 1992. i 1995., oružane snage silovale su između 12.000 i 50.000 djevojčica i žena, prema različitim procjenama.

Istraživanje UN-a provedeno 2017. godine o društveno-ekonomskim preprekama s kojima su se suočili preživjeli seksualnog nasilja povezanog sa sukobom u Bosni i Hercegovini pokazalo je da je 62 posto preživjelih nezaposleno, 64 posto nije imalo socijalnu potporu, a više od polovice ih je živjelo u siromaštvu.

Među svojim preporukama Odbor poziva vlasti u BiH, koja prolazi kroz konfliktne tranzicijske pravde, kako bi osigurala da preživjeli u ratnom seksualnom nasilju imaju puni pristup nacionalnim lijekovima, efikasnim olakšicama i naknadama na temelju jednakosti pred zakonom.