BiH

Obilne padavine u BiH

Una i Sana u porastu, bujice pričinile štetu na makadamskim putevima i usjevima

13/05/2019
Foto: Srna

Bujice su pričinile štetu na lokalnim makadamskim putevima i usjevima, a komisija će od srijede na terenu popisati stanje

Vodostaji Une i Sane u Bosanskom Novom i dalje su u porastu, a zbog izlivanja rijeke Japre u Suhači u prekidu je saobraćaj na putu Blagaj-Budimlić Japra.

Vodostaj rijeke Sane u 16.30 časova je 418 centimetara, što je za 78 centimetra više nego jutros.

U 6.30 časova uključene su prepumpne stanice i na snazi su redovne mjere zaštite od poplava.

Vodostaj rijeke Une u 15.00 časova iznosio je 368 centimetara i viši je za 71 centimetar nego jutros.

Nakon sjednice Štaba za vanredne situacije održane jutros, predstavnici nadležnih službi posjetili su naselja u kojima nabujali potoci i bujice stvaraju problem od juče popodne kad je u više naselja poplavljeno desetak stambenih objekata.

U Štabu za vanredne situacije potvrđeno je da je mehanizacija od sinoć angažovana na čišćenju puteva, gdje su bujice iznijele nasipni materijal i zemlju, a po pozivima građana dostavljaju se vreće i pijesak.

Bujice su pričinile štetu na lokalnim makadamskim putevima i usjevima, a komisija će od srijede na terenu popisati stanje.

Zbog odrona saobraćaj se odvija jednom trakom na putu Rudice-Latinović brod, a otežan je saobraćaj i u Ulici Meše Selimovića u prigradskom naselju Urije.

O situaciji u Bosanskom Novom danas su sa načelnikom Miroslavom Drljačom telefonski razgovarali premijer Srpske Radovan Višković i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodopriverde Boris Pašalić.

Redovne mjere zaštite od poplava na snazi su pri vodostaju rijeke Sane od 320 centimetara.

Kad je riječ o vodostaju rijeke Une, redovne mjere zaštite od poplava na snazi su kod vodostaja 450 centimetara, vanredne na 510 centimetara, a stanje elementarne nepogode kada vodostaj dostigne nivo 540 centimetara.

Rijeka Una izlila se iz korita nizovodno kod Novog Grada na lijevoj strani.

Ukoliko ne bude naglog porasta vodostaja sjednica Štaba za vanredne situacije biće održana sutra u 8.00 časova.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.