Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS

Unaprijediti sistem testiranja i identifikacije novih sojeva koronavirusa

Drive in testiranje na COVID-19 na Zagrebačkom Velesajmu
31.10.2020., Zagreb - Drive in testiranje na koronavirus na novotvorenom centru na ZG Velesajmu. Unatoc vecoj guzvi za testiranje, testiranje ide brzo. U protekla 24 sata zabiljezeno je 2.769 novih slucajeva pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slucajeva) u Hrvatskoj danas 15.952. Među njima je 1.049 pacijenta na bolnickom lijecenju, od toga su na respiratoru 82 pacijenta. U protekla 24 sata testirana je 8.741 osoba. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

“I druga strategija je da su to uzorci klinički suspektni slučajevi oboljelih koji su bili u kontaktu sa osobama sa ovog područja”, zaključila je Pojskić

Članica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo prof.dr. Lejla Pojskić kazala je kako da se danas na redovnoj sjednici ovog štaba razgovaralo o mogućnostima postojećeg sistema za identifikaciju novih sojeva koronavirusa tipa 2, prenosi Anadolu Agency (AA).

“U medijima se sve češće priča o pojavi novih sojeva, odnosno genomskih varijanti virusa, koji su povezani sa povećanim zdravstvenim rizicima. S tim u vezi, Krizni štab je ocijenio da je pravi moment da unaprijedimo naš postojeći sistem testiranja na SARS-Cov 2 i tehnološku spremnost sistema za identifikaciju novih sojeva virusa”, kazala je Pojskić.

Istakla je da su “odlučili da laboratorije, koje su već aktivne, u detekciji SARS-Cov 2 virusa unaprijede svoje kapacitete i u smislu identifikacije novih sojeva, a koji su već identificirani u zemljama okruženja”.

Naglasila je da je preporučena strategija za identifikaciju testiranje bioloških uzoraka prikupljenih na graničnim prelazima od osoba koje posjećuju BiH, odnosno koje prelaze naše granice iz područja visokog epidemiološkog rizika.

“I druga strategija je da su to uzorci klinički suspektni slučajevi oboljelih koji su bili u kontaktu sa osobama sa ovog područja”, zaključila je Pojskić.