BiH

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS

Unaprijediti sistem testiranja i identifikacije novih sojeva koronavirusa

01/02/2021

"I druga strategija je da su to uzorci klinički suspektni slučajevi oboljelih koji su bili u kontaktu sa osobama sa ovog područja", zaključila je Pojskić

Članica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo prof.dr. Lejla Pojskić kazala je kako da se danas na redovnoj sjednici ovog štaba razgovaralo o mogućnostima postojećeg sistema za identifikaciju novih sojeva koronavirusa tipa 2, prenosi Anadolu Agency (AA).

“U medijima se sve češće priča o pojavi novih sojeva, odnosno genomskih varijanti virusa, koji su povezani sa povećanim zdravstvenim rizicima. S tim u vezi, Krizni štab je ocijenio da je pravi moment da unaprijedimo naš postojeći sistem testiranja na SARS-Cov 2 i tehnološku spremnost sistema za identifikaciju novih sojeva virusa”, kazala je Pojskić.

Istakla je da su “odlučili da laboratorije, koje su već aktivne, u detekciji SARS-Cov 2 virusa unaprijede svoje kapacitete i u smislu identifikacije novih sojeva, a koji su već identificirani u zemljama okruženja”.

Naglasila je da je preporučena strategija za identifikaciju testiranje bioloških uzoraka prikupljenih na graničnim prelazima od osoba koje posjećuju BiH, odnosno koje prelaze naše granice iz područja visokog epidemiološkog rizika.

“I druga strategija je da su to uzorci klinički suspektni slučajevi oboljelih koji su bili u kontaktu sa osobama sa ovog područja”, zaključila je Pojskić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.