UNDP: Boljim upravljanjem potrošnje energije do razvoja BiH

undp bl

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) danas je u Banjoj Luci obilježio 50 godina od osnivanja i 20 godina djelovanja u Bosni i Hercegovini.

Tokom prošle godine UNDP je u razvoj u BiH uložio 73 miliona dolara, a poseban fokus je stavljen na projekte energetske efikasnosti – Zeleni ekonomski razvoj.

-Iz perspektive energetske potrošnje, BiH je država s veoma visokom energetskom neefikasnošću, ali istovremeno, BiH posjeduje jedan od najznačajnijih potencijala za očuvanje energije u regiji i mogla bi temeljiti svoj daljnji ekonomski razvoj, kao i stvaranje novog zaposlenja na osnovu poboljšanja mjera energetske efikasnosti u privatnom i javnom sektoru – izjavio je Sanjin Avdić, rukovodilac Sektora za energiju i okoliš UNDP BiH.

BiH troši oko 20 posto svog BDP-a na energiju, što je tri puta više nego u zemljama EU i SAD.

Zato UNDP u saradnji s partnerima, Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Švedskom ambasadom u BiH, Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS-a, provodi projekat „Zeleni ekonomski razvoj“, s ciljem uštede energije i usmjeravanja ušteda novim prioritetnim projektima.

-Ciljevi Zelenog ekonomskog razvoja su vrlo jasni: stvoriti uslove za investicije u projekte energetske efikasnosti, povećati broj ‘zelenih radnih mjesta’, kroz nove djelatnosti i razvoj postojećih te na kraju doprinjeti razvoju tržišta što vodi ka povećanju privrednog napretka – dodao je Avdić.

UNDP je globalna razvojna mreža UN-a, koja djeluje u gotovo 170 zemalja.

U BiH su, dvije decenije, posvećeni pomaganju zemlje kroz jačanje državnih i lokalnih kapaciteta za provedbu političkih, ekonomskih i socijalnih reformi i razvoja, a prvenstveno se, kroz brojne aktivne projekte, baziraju na socijalnoj inkluziji i potpunom otklanjanju siromaštva, uz podršku međunarodnih partnera u razvoju što je prioritetni cilj organizacije do 2030.

Proslava u Banjoj Luci obilježena je različitim sadržajima i performansima.