UNDP osigurao novih 100 miliona dolara za projekte u BiH

BiH

undp-mostar

Koordinator Ujedinjenih naroda i rezidentni predstavnik Razvojnog programa UN-a (UNDP) Yuri Afanasiev potpisao je danas s mostarskim gradonačelnikom Ljubom Bešlićem okvirni Memorandum o razumijevanju.

Ovim memorandumom predviđen je daljnji nastavak saradnje UNDP-a i Grada Mostara, među ostalim, i kroz obnovu Centra za pružanje usluga građanima u Cernici, koji je zapaljen u neredima u februaru 2014. godine, kao i kroz provedbu projekta energetske učinkovitosti u Javnoj ustanovi Dječji vrtići, jedinica Radobolja i Domu za stara i iznemogla lica Tekija.

Današnja posjeta Afanasieva bila je ujedno i njegova oproštajna posjeta Mostaru s obzirom da uskoro prelazi na novu dužnost.

“Presretan što sam na kraju došao u Mostar. Saradnju s gradonačelnikom Bešlićem započeli smo prije pet godina i zajedno smo postigli velike stvari. Nadam se da su građani zadovoljni svim onim što smo zajedničkim snagama napravili”, kazao je Afanasiev novinarima nakon svečanosti potpisivanja memoranduma.

[pull_quote_right]Jedan od značajnijih programa je projekt Via Dinarica[/pull_quote_right]

Gradonačelnik Bešlić zahvalio je Afanasievu na pomoći koju je pružio Mostaru za vrijeme svog mandata na čelu UNDP-a, podsjetivši da je ta organizacija pomagala projekte od kojih direktnu korist imaju upravo građani Mostara.

Kao jedan od najuspješnijih zajedničkih projekata UNDP-a i Grada Mostara Bešlić je istakao šetnicu u Ulici Nikole Šubića Zrinskog, a upravo je uređenje šetnice najdraži projekt Afanasieva i njime se najviše ponosi.

“Jako mi je drago vidjeti kako je šetnica postala prekrasan javni prostor prepun penzionera, majki s djecom i drugih šetača. Mislim kako u BiH postoji generalni problem nedostatka javnih prostora. Ovaj prostor u Mostaru nekada je bio na samoj liniji razdvajanja i bio je potpuno uništen, a sada je praktično postao centar grada”, kazao je Afanasiev.

Govoreći o budućem radu UNDP-a u BiH, Afanasiev je najavio novi val razvojnih programa UNDP-a, koji počinje ove godine.

Jedan od značajnijih programa je projekt Via Dinarica (koncept razvoja avanturističkog i planinskog turizma u Dinaridima), zatim program podrške malim i srednjim poduzećima, te nastavak provedbe projekta energetske učinkovitosti.

“Ukupna vrijednost svih projekata u kojima će UNDP učestvovati zajedno s drugim donatorima i sponzorima u sljedeće četiri godine, je oko sto miliona dolara i nadam se kako će značaj dio ovog iznosa stići u Mostar i Hercegovinu”, naglasio je Afanasiev.

Gradonačelnik Bešlić dodao je kako se u saradnji s UNDP-om nastavljaju aktivnosti na izradi dokumenta strategije razvoje Grada Mostara, koji bi trebalo usvojiti Gradsko vijeće Mostara, nakon što se u gradu na Neretvi konačno održe lokalni izbori.