Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UNDP prezentirao načine pametnog korištenja energije

undp-energija111

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u okviru petogodišnjeg projekta ”Zeleni ekonomski razvoj”, koji u Bosni i Hercegovini implementira u saradnji sa partnerima Fondom za zaštitu okoliša F BiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS, uz finansijsku pomoć Švedske razvojne agencije SIDA-e, upriličio je u Sarajevu edukativno-zabavni događaj pod nazivom ”Lajk za pametnu energiju”. Na ovaj način želi se podići svijest javnosti o značaju efikasnijeg korištenja električne energije, te ukazati na važnost uštede energije i zaštite okoliša.

Brojni posjetioci ovog događaja dobili su odgovore na pitanje koliko energije troši domaćinstvo i saznali na koje načine pametnom upotrebom energije mogu da se ostvare novčane uštede, unaprijede životni standardi, te doprinese ekonomskom i socijalnom razvoju. Najmlađi posjetioci su kroz kviz testirali svoje znanje o pametnom korištenju energije, a svaki tačan odgovor profesor Atom je nagrađivao zanimljivim nagradama. Osim toga, na zabavan način mališanima i njihovim roditeljima dijelio je korisne savjete i edukativne brošure o načinima efikasnije upotrebe energije.

”Energetska efikasnost je važna za sve nas, a realizacijom ovakvih i sličnih aktivnosti želimo da podstaknemo građane, prvenstveno mlade osobe da pametno upotrebljavaju energiju i koriste obnovljive izvore energije. Na taj način osim što ostvaruju finansijske uštede doprinose unapređenju životnih standarda. U cilju postizanja održivog razvoja potrebno je kontinuirano informisati i educirati građane, s fokusom na mlade osobe kako bi budućim generacijama obezbijedili sigurniju i ljepšu budućnost.”- rekao je Sanjin Avdić, voditelj sektora za energiju i okoliš u UNDP.

Projekat ”Zeleni ekonomski razvoj” ima za cilj uspostavljanje energetskog menadžmenta u javnim objektima u BiH, te smanjenje trošenja javnih budžeta na potrošnju energije i vode, omogućavanje povoljnih uslova za ulaganje u infrastrukturne mjere energetske efikasnosti, uz istovremeno stvaranje „zelenih radnih mjesta“.

”Veliko nam je zadovoljstvo biti partneri ovog značajnog projekta jer želimo da ukažemo na veliki značaj energijske efikasnosti, a odziv građana kroz kampanju pokazat će koliko u tome uspijevamo. Svi smo upoznati sa brojnim potencijalima i obnovljivim izvorima energije kojima je bogata Bosna i Hercegovina, te smo mišljenja da je krajnje vrijeme da iskoristimo taj potencijal, te sistemskim pristupom upravljanju projektima energijske efikasnosti doprinesemo njenom ekonomskom i socijalnom razvoju.”- kazao je Safet Harbinja, direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH.

Iz perspektive energetske potrošnje, BiH je okarakterizirana kao država sa veoma visokom neefikasnošću unutar stambenog, nestambenog, industrijskog i uslužnog sektora. Suprotno tome, BiH posjeduje jedan od najznačajnijih potencijala za očuvanje energije u regiji i mogla bi srednjoročno utemeljiti svoj daljnji ekonomski razvoj u središnjem kvartilu, kao i stvaranje novog zaposlenja na osnovu poboljšanja mjera energetske efikasnosti u privatnom i javnom sektoru.

“Vlada Švedske kontinuirano podržava razvojne projekte u Bosni i Hercegovini čiji je cilj zaštita životne sredine, smanjenja negativnog uticaja na klimatske promjene, te unaprijeđenja ekonomskog razvoja i javne uprave. GED-Zeleni ekonomski razvoj je jedan od takvih projekta i smatramo ga veoma važnim za BiH. Sistematično upravljanje energijom ne samo da dovodi do smanjanja javne potrošnje, nego i osigurava smanjanje emisije zagađenja, potiče razvoj ekonomije i otvaranje novih radnih mjesta.” – izjavila je Marie Bergström, Kancelarka u Agenciji za razvojnu saradnju pri Ambasadi Kraljevine Švedske u Sarajevu.