Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UNDP provodi projekat “Zeleni ekonomski razvoj” u BiH

lajk111

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u saradnji sa Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, a uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju SIDA-e u Bosni i Hercegovini implementira projekat iz oblasti energetske efikasnosti pod nazivom GED – Zeleni ekonomski razvoj. Projekat ima za cilj smanjenje trošenja javnih sredstava na potrošnju energije i vode, te omogućavanje povoljnih uslova za ulaganje u infrastrukturne mjere energetske efikasnosti, uz istovremeno stvaranje „zelenih radnih mjesta“.

Tim povodom, UNDP u saradnji sa partnerima organizira u ponedjeljak, 20. jula 2015. godine edukativno-zabavni događaj pod nazivom ”Lajk za pametnu energiju” ispred BBI centra u Sarajevu, na adresi Trg djece Sarajeva 1, u periodu od 16 do 19 sati.

Na ovom događaju svi posjetioci će imati priliku saznati na koje načine mogu uštediti električnu energiju i dati svoj doprinos stvaranju energetske održivosti jer je za budući ekonomski i socijalni razvoj od velike važnosti podići javnu svijest o odgovornijoj upotrebi energije. Profesor Atom, zaštitno lice ovog projekta dijelit će stručne savjete i edukativne brošure o zaštiti okoliša, uštedi novca i energetskoj održivosti. Najmlađi posjetioci i njihovi roditelji imat će priliku učestvovati u kvizu znanja i osvojiti brojne nagrade.

Edukativno-zabavni događaji bit će organizirani u toku jula i augusta u Banja Luci, Bijeljini, Bihaću, Goraždu, Livnu, Mostaru, Travniku, Trebinju i Tuzli.

U toku 2014. godine UNDP je okviru petogodišnjeg projekta ”Zeleni ekonomski razvoj” u saradnji sa partnerima organizirao edukativno-zabavne događaje u mnogim bh. gradovima, na kojima je približno 18.000 građana prisustvovalo i informisalo se o načinima energetske efikasnosti, upotrebi obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine.