BiH

UNDP provodi projekat “Zeleni ekonomski razvoj”

19/07/2015

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u saradnji sa Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, a uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (Sida) u Bosni i Hercegovini implementira projekat iz oblasti energetske efikasnosti pod nazivom GED – Zeleni ekonomski razvoj.

Projekat ima za cilj smanjenje trošenja javnih sredstava na potrošnju energije i vode, te omogućavanje povoljnih uslova za ulaganje u infrastrukturne mjere energetske efikasnosti, uz istovremeno stvaranje “zelenih radnih mjesta”.

Tim povodom, UNDP u saradnji sa partnerima organizira u ponedjeljak, 20. jula edukativno-zabavni događaj pod nazivom “Lajk za pametnu energiju” ispred BBI centra u Sarajevu u periodu od 16.00 do 19.00 sati.

Na ovom događaju svi posjetioci će imati priliku saznati na koje načine mogu uštediti električnu energiju i dati svoj doprinos stvaranju energetske održivosti jer je za budući ekonomski i socijalni razvoj od velike važnosti podići javnu svijest o odgovornijoj upotrebi energije.

Profesor Atom, zaštitno lice ovog projekta dijelit će stručne savjete i edukativne brošure o zaštiti okoliša, uštedi novca i energetskoj održivosti.

Najmlađi posjetioci i njihovi roditelji imat će priliku učestvovati u kvizu znanja i osvojiti brojne nagrade. Edukativno-zabavni događaji bit će organizirani u toku jula i augusta u Banjoj Luci, Bijeljini, Bihaću, Goraždu, Livnu, Mostaru, Travniku, Trebinju i Tuzli.

U toku 2014. godine UNDP je okviru petogodišnjeg projekta “Zeleni ekonomski razvoj” u saradnji sa partnerima organizirao edukativno-zabavne događaje u mnogim bh. gradovima, na kojima je približno 18.000 građana prisustvovalo i informisalo se o načinima energetske efikasnosti, upotrebi obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine, saopćeno je iz UNDP-a.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.