Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UNDP u Mostaru proslavio svoj rođendan

undp mostar34

Predstavnici Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) večeras su ispred Mepas Malla u Mostaru upriličili proslavu pola stoljeća od osnivanja i 20 godina postojanja i djelovanja te organizacije u BiH.

Tim povodom u izjavi za medije voditeljica regionalnog ureda UNDP-a za Hercegovinu Božena Bohm Kaltak kazala je kako je UNDP u BiH prisutan od 1996. godine i kako je od tada utrošeno 460 miliona dolara a samo tokom prošle godine utrošeno je preko 70 miliona dolara, budući da je fokus djelovanja te organizacije bio oporavak zemlje nakon katastrofalnih poplava koje su je zadesile tijekom 2014. godine.

– Mi nastavljamo naš rad, implementiramo veliki broj projekata u velikom broju sektora i polja djelatnosti – kazala je Bohm Kaltak, naglasivši kako je fokus djelovanja UNDP-a da pomogne u suzbijanju siromaštva kao i da pomogne u razvoju zemljama koje su u tranziciji nakon nekih katastrofalnih događanja.

Inače, UNDP je globalna razvojna mreža Ujedinjenih naroda koja djeluje u skoro 170 zemalja i teritorija. Tri su univerzalna fokusa ove organizacije, ljudi, planeta i napredak. U BiH je već dvadeset godina posvećen pomaganju zemlji kroz jačanje državnih i lokalnih kapaciteta za provedbu političkih, ekonomskih i socijalnih reformi i razvoja. Jedan od značajnih programa koji je proveo UNDP je Via Dinarica (koncept razvoja avanturističkog i planinskog turizma u Dinaridima), koji povezuje sedam država, a njegovo srce je u Hercegovini. Projekt Via Dinarica je osmišljen tako da doprinese smanjenju ekonomskih, društvenih i regionalnih različitosti kroz afirmaciju Via Dinarice (planinski lanac Dinarskih Alpi), kao regionalne turističke destinacije.

Današnji program proslave 50 godina od djelovanja UNDP-a obilovao je različitim sadržajima i preformansima. U skladu s misijom i dugoročnim ciljevima organizacije prikazani su radovi deset studenata iz cijele BiH sa sarajevske Akademije likovnih umjetnosti, a najmlađi Mostarci su u dječjem kutku crtežima pokazali kako zamišljaju BiH i Mostar u budućnosti.

Proslave rođendana UNDP-a do sada su, uz Mostar, organizirane u Sarajevu i Trebinju, a bit će upriličene i u Banjoj Luci i Bihaću.