Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Robovi tehnologije"

UNESCO preporučio zabranu mobitela u školama, u Sarajevu već pokrenuta inicijativa

skola nastava ucenici
FOTO: Fena
Ilustracija

“Pozivamo vas da pokušamo vratiti djeci djetinjstvo, da im probudimo volju za druženjem i igrom, a da im mobitele ostavimo postrani i tako im ukažemo da nisu robovi tehnologije”, stoji u inicijativi Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS

Pametne telefone treba zabraniti u školama kako bi se riješila nepažnja učenika tokom nastave, poboljšalo samo učenje i pomoglo u zaštiti djece od cyber-nasilja, najnovije su preporuke UNESCO-a, UN-ove agencije za obrazovanje, nauku i kulturu.

“Ne predstavljaju sve promjene napredak”

UNESCO je saopćio kako postoje dokazi da je prekomjerna upotreba mobilnog telefona povezana sa smanjenim obrazovnim učinkom i da vrijeme koje se provodi ispred ekrana negativno utječe na emocionalnu stabilnost djece, piše Večernji list BiH.

UNESCO je upozorio one koji su i tvorci “novih metoda učenja” na nepromišljeno prihvaćanje digitalne tehnologije, tvrdeći da bi njen pozitivan utjecaj na ishode učenja i ekonomsku efikasnost mogao biti precijenjen, a da nešto što je novo nije uvijek nužno i bolje.

– Ne predstavljaju sve promjene napredak. Samo zato što je nešto novo i tek osmišljeno, ne mora značiti da bi trebalo biti odmah primijenjeno svugdje – zaključuje se.

U Bosni i Hercegovini potrebu ukidanja mobitela u školama prvi su prepoznali u Kantonu Sarajevo, gdje je prije nekoliko mjeseci upućena inicijativa o zabrani upotrebe mobilnih uređaja tokom trajanja redovne nastave.

Djeca robovi tehnologije

Inicijativu je resornom ministarstvu uputio Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH – Kantonalni odbor Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo (SSOOiO FBiH – KO SK-a).

– Svjedoci smo da se telefon posljednjih godina sve više koristi u svrhu razonode, objave nedopuštenog sadržaja ili nedopuštenog snimanja, a sve manje u svrhu nauke, učenja, praćenja pozitivnih događaja i sl. Također, svjedoci smo da su nam djeca postala robovi tehnologije modernog doba i da se vrlo rijetko ili nikako ne druže sa svojim vršnjacima, nego se zatvaraju u svoje prostore i jedini vid komunikacije su im telefon i društvene mreže – navodi se u inicijativi upućenoj Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

Smatraju da se cjelokupno društvo treba “zapitati gdje su nam nestale ili nestaju one prave i istinske vrijednosti prijateljstva među vršnjacima”.

– Shodno navedenom, pozivamo vas da pokušamo vratiti djeci djetinjstvo, da im probudimo volju za druženjem i igrom, a da im mobitele ostavimo postrani i tako im ukažemo da nisu robovi tehnologije. Ne smijemo dopustiti da nam djeca robuju mobitelima – navodi se u pismu, gdje se sugeriše kako izuzetak od zabrane mogu biti samo situacije kada je upotreba mobitela nužna iz zdravstvenih, edukativnih i drugih opravdanih razloga.

Jesu li telefoni “prijeko potrebni”

U istoj inicijativi navodi se da je Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo u prethodnom periodu istraživao važnost korištenja mobitela u nastavi, odnosno jesu li oni prijeko potrebni tokom nastave.

Uočili su, kako navode, da su pojedine strane zemlje još prije nekoliko godina donijele propis kojim se zabranjuje upotreba telefona u školama jer ometaju nastavu, smanjuju djeci koncentraciju ili dovode do nedopuštenog snimanja, koje se kasnije može iskoristiti u svrhu dokazivanja bilo kakvih radnji.

Podsjetimo, posljednjih godina niz je primjera u školama širom Bosne i Hercegovine gdje su učenici zloupotrijebili mobitele kako bi naštetili vršnjacima, ali i profesorima te nastavnicima u cilju njihova ismijavanja u javnosti. Inače, problem je u činjenici da ne postoje jasno propisani pravilnici o korištenju mobitela u osnovnim i srednjim školama u Federaciji BiH, dok je u Republici Srpskoj malo drugačija situacija.

Kakva su sada pravila

Pojedine škole u Federaciji BiH ograničile su upotrebu mobitela na osnovi internih odluka, dok ni u jednom kantonu ne postoje smjernice o korištenju mobitela na nastavi.

Iz Federalnog ministarstva obrazovanja BiH ranije su objasnili kako se korištenje mobitela u školama uglavnom uređuje na nivou škola, odnosno propisuje pravilima škola.

Prema Zakonu o osnovnom odgoju i obrazovanju Republike Srpske, zloupotreba mobilnih telefona za vrijeme nastave i snimanje videoklipova za vrijeme boravka u školi i njihova daljnja distribucija smatra se težom povredom dužnosti učenika. Za ovu vrstu povrede dužnosti učeniku može biti izrečen ukor direktora, ukor nastavničkog vijeća ili premještanje iz jedne u drugu najbližu školu.

Također, prema Zakonu o srednjem obrazovanju i odgoju Republike Srpske, kao teža povreda obaveze učenika definirana je zloupotreba korištenja mobilnih telefona u školi, s tim da se u ovom slučaju učeniku može izreći isključenje iz škole.

Korištenje mobitela u školama već su zabranile brojne zemlje svijeta, među kojima su Francuska, Njemačka… Od početka sljedeće godine to će učiniti i Nizozemska…