Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UNICEF upozorava: Daytonski sporazum je potpisan na bosanskom jeziku

bosanski jezik djeca

UNICEF je danas ponovio poziv za hitno rješenje kontroverze u vezi s nazivom jezika koji se koriste u obrazovanju.

U saopćenju se ističe da UNICEF pozdravlja napore Ministarstva civilnih poslova u organizaciji sastanka Konferencije ministara obrazovanja u Bosni i Hercegovini i poštuje Konferenciju kao važno koordinacijsko tijelo za rješavanje pitanja u obrazovanju.

[pull_quote_right]UNICEF ponovo poziva da nadležne vlasti među najvažnije prioritete uvrste rješenje za zvaničnu upotreba jezika u obrazovanju[/pull_quote_right]

Također, UNICEF pozdravlja zaključak sastanka od 29. jula u kome Konferencija ministara “apeluje na sve obrazovne vlasti u BiH da poduzmu aktivnosti da, u sredini u kojoj djeluju, u što kraćem vremenskom roku, doprinesu stvaranju okruženja koje poštuje ljudska prava, osnovne slobode i individualnost svakog učenika, njegov kulturni i nacionalni identitet, jezik i vjeroispovijest, bez diskriminacije u pristupu obrazovanju ili njihovom učešću u obrazovnom procesu na osnovu rase, boje kože, spola, jezika, religije, političkog ili drugog mišljenja, nacionalnog ili socijalnog porijekla ili na bilo kojoj drugoj osnovi, kako je to propisano Ustavom BiH i ostalim međunarodnim dokumentima iz oblasti ljudskih prava koje je potpisala BiH.”

Imajući u vidu da školska godina počinje za nekoliko dana i da zadovoljavajuće rješenje nije pronađeno, UNICEF podsjeća obrazovne vlasti da, iako službeni jezici i njihova upotreba nisu izričito regulisani u Ustavu Bosne i Hercegovine, Ustav BiH je dio međunarodnog sporazuma potpisanog na četiri jezika, od kojih je jedan bosanski. Poštivanje prava djece na obrazovanje, kaže se u saopćenju UNICEF-a, ima ogromnu važnost za budućnost djece, kao i na razvoj njihovih zajednica i društva, te da pravo djece na obrazovanje nije političko pitanje.

UNICEF ponovo poziva da nadležne vlasti među najvažnije prioritete uvrste rješenje za zvaničnu upotreba jezika u obrazovanju, jer “to bi osiguralo poštovanje najboljeg interesa djeteta, u skladu sa opredjeljenjem koje je Bosna i Hercegovina potvrdila pristupanjem Konvenciji o pravima djeteta”.

– UNICEF se zalaže za prava i dobrobit svakog djeteta, u svemu što radimo. Zajedno s našim partnerima, radimo u 190 zemalja i teritorija kako bismo pretvorili obećanja u stvarnost, posebno se fokusirajući da dođemo onih kojima je to najpotrebnije, za dobrobit sve djece, posvuda – navodi se u saopćenju.