Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uništen opasni ratni materijal na lokaciji Crno jezero

fucz-crno-jezero

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i ronioci iz Češke na lokaciji Crno jezero kod Bosanske Krupe izvukli su i uništili 91 eksplozivno sredstvo i 615 komada municije, zaostalih iz rata, saopćeno je iz te uprava.

Dva neeksplodirana ubojna sredstva (TTM M 609 i TTM G Spgr 30 mm) uništena su na lokaciji na kojoj su pronađena, a preostalih 704 uništio je Tim za uklanjanje NUS-a FUCZ “Bihać A” na poligonu Grabež u općini Bihać.

Iz rijeke Une je na ovoj lokaciji izvađena i određena količina naoružanja, registarskih tablica i drugih predmeta koji su predati Policijskoj stanici u Bosanskoj Krupi.

Akcija je bila dio treće ekspertne misije za deminiranje u 2016. godini, provedene od 29. augusta do 11. septembra. Angažirano je 16 pripadnika policije Češke Republike, pet članova ronilačko-pirotehničkog tima i Tim za uklanjanje NUS-a “Bihać A”.

Ovo je nastavak aktivnosti koje su na području BiH počele 2011. godine, a dosad je uspješno očišćeno korito rijeke Save na području Orašja, Odžaka i Brčkog, gdje je pronađen veliki broj različitih neeksplodiranih ubojnih sredstava. Posebno je značajno vađenje i uništavanje dviju avionskih bombi kod Brčkog.

Suradnja je ostvarena u okviru Memoranduma o razumijevanju potpisanog između Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova Češke Republike.

Planirano je da i u 2017. godini budu nastavljeni suradnja i aktivnosti obuke, izviđanja, izvlačenja iz vode i uništavanja minsko-eksplozivnih sredstava u BiH, navodi se u saopćenju FUCZ.