Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uništili jednu od najljepših planinarskih staza u okolini Sarajeva (FOTO)

IMG-b90db633a11622c5a3fa71bbee06f3d6-V

“Čuvajmo zemlju i prirodu na njoj, jer ih nismo naslijedili od svojih djedova i očeva, nego smo ih posudili od svojih potomaka”, kaže stara izreka koju očito nikad nisu čuli odgovorni u “KJP Sarajevo-šume”.

Da jesu, onda bi se prema prirodnim resursima, koji su kriminalom i javašlukom i onako devastirani, ponašali drugačije.

“Gdje prođu ovi ‘stručnjaci’ iz ‘Sarajevo-šuma” ostaje blato i devastacije”, kažu sarajevski planinari koji su nam poslali fotografije uništavanja šume i planinarske staze na lokalitetu planine Igman, i to od Velikog polja prema Planinarskom domu Javornik.

Fotografije su napravljene ovog vikenda na jednoj od, sada već bivšoj, planinarskoj stazi u okolini Sarajeva. Planinari zamjeraju “Sarajevo-šumama” što posao rade traljavo i zbog svoje osnovne djelatnosti prave štetu svima ostalima.

“Uništavaju netaknutu prirodu, planinarske staze i prirodu, a to za posljedicu može imati devastaciju podzemnih voda i njen potpuni nestanak. Znate šta kažu, kad nestane šume, nestaju i izvori pitke vode. Vrijeme je da i njima neko stane ukraj, jer je ovakvo bezobzirno ponašanje nedopustivo”, poručuju planinari.


“Čuvaju šumu”, barem deklarativno

KJP “Sarajevo-šume” zaduženo je za gospodarenje državnim šumama. U svom sastavu posjeduje trideset i šest grla kopitara i papkara. Animalna zaprega koristi se za izvlačenje svih drvnih sortimenata. Prostor za smještaj animalne zaprege razmješten je u okviru organizacionih jedinica Srednje i Hadžići.

Deklarativno se zalažu za “plansko iskorištavanje” šuma kako bi se, citiramo, “smanjio negativan uticaj na ekološke, privredne i socijalne funkcije šume, kojima se nastoji izbjeći ili svesti na minimum: fizička oštećenja na dubećim stablima i drugoj vegetaciji, oštećenje zemljišta i štete na vodotocima”.