Univerzitet u Sarajevu promovirao 103 doktora nauka iz različitih oblasti

Promocija doktora nauka u Sarajevu
FOTO Fena

Univerzitet u Sarajevu danas je promovirao 103 doktora nauka iz različitih oblasti, a diplome su im uručene na svečanosti koja je upriličena u Narodnom pozorištu.

Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Muharem Avdispahić, prorektori UNSA i dekani fakulteta i akademija naglasili su da je današnjom promocijom ova institucija dokazala da posjeduje najveći potencijal da doprinese ukupnom društvenom razvoju u pravcu ostvarenja onoga što je cilj građana BiH, život i rad u normalnoj evropski uređenoj državi.

Univerzitet u Sarajevu danas je promovirao 10 doktora medicinskih nauka, devet tehničkih nauka, po osam zdravstvenih nauka i doktora lingvističkih nauka, po šest doktora političkih nauka, doktora pravnih nauka i doktora veterinarskih nauka.

Promovirano je po pet doktora socioloških nauka, doktora književnohistorijskih nauka, doktora poljoprivrednih nauka i doktora stomatoloških nauka, po četiri doktora ekonomskih nauka i doktora pedagoških nauka, po tri doktora žurnalističkih nauka, psiholoških nauka, odgojnih i doktora nauka u oblasti sporta i tjelesnog odgoja, po dva doktora farmaceutskih nauka i doktora nauka u oblasti muzikologije, te po jedan doktor islamskih nauka, odbrane i sigurnosti, fizičkih, hemijskih, geografskih nauka i doktora šumarskih nauka.

-Vi ste naša nova snaga. Sada kada ulazite u krug dokazano osposobljenih za samostalan naučni rad, veoma važan aspekt vašeg udjela u procesima koji treba da doprinesu da se ovo društvo oblikuje u društvo sposobno da se razvija prema autonomno odabranim ciljevima, jeste i vaše potvrđivanje u odabranoj struci po što višim međunarodnim standardima – kazao je rektor Avdispahić uručujući diplome doktorima.

Naglasio je da svake godine UNSA podari bh. društvu “akademski grad od šest do sedam hiljada stanovnika” spremnih da nastave tradiciju snažnog doprinosa privrednom, kulturnom i ukupnom društvenom razvoju BiH i to je kontinuirana misija ove institucije.

Uime promoviranih doktora nauka prisutnima se obratio dr. Mehmed Zele, doktor poljoprivrednih nauka, koji je zahvalio predstavnicima Univerziteta i fakulteta, mentorima, roditeljima koji su im bili podrška u radu, uz obećanje da će nastaviti postavljati pitanja i tražiti odgovore kako bi ostavili bolje sutra novim generacijama, “jer iza svakog čovjeka ostaje samo znanje i dobra djela“.