Narodno pozorište

Univerzitet u Sarajevu promovirao 71 doktora nauka

doktori nauka sarajevo1 (1)

Obraćajući se doktorantima, kazao je da su odbranom svojih teza zakoračili u globalni svijet nauke koji nudi razmjenu i transfer savremenih znanja i vještina

Promocija doktora nauka i umjetnosti Univerziteta u Sarajevu upriličena je danas u Narodnom pozorištu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, prorektori Univerziteta u Sarajevu i dekani fakulteta promovirali su 71 kandidata i kandidatkinju na čast doktora nauka.

“U trenucima kada obiježavamo ovaj vrlo važan događaj uz primjenu posebnih mjera opreza zbog koronavirusa, moramo biti ponosni na naše doktorantice i doktorante koji su svojim odricanjem i trudom postigli najviše akademsko zvanje”, poručio je Škrijelj.

Obraćajući se doktorantima, kazao je da su odbranom svojih teza zakoračili u globalni svijet nauke koji nudi razmjenu i transfer savremenih znanja i vještina.

“Zato iskoristite svoj potencijal i budite promotori promjena u društvu. Svojim mukotrpnim radom i odricanjem vi ste pozvani da budete lideri u svojim naučnim oblastima i da mijenjate svijet na bolje. Stoga nemojte nikada odustati u tom nastojanju, jer istinski naučnik i intelektualac i jeste onaj koji hoće bolje i drugačije od postojećeg. Nemojte zaboraviti svoj univerzitet u Sarajevu, jer je on jak onoliko koliko je jaka njegova unutrašnja snaga, a ta snaga ste upravo vi”, rekao je Škrijelj u obraćanju.

Kako je kazao, današnja promocija 71 kandidata uskraćena je za doktorante umjetnosti.

“Evropa i svijet imaju uhodane puteve kojim naučnici koračaju na tom putu do zvijezda, a zvijezde su njihova otkrića”, dodao je Škrijelj.

Melika Husić-Mehmedović, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, poručila je doktorantima da je sa njima bh. društvo bogatije i oni ga čine ljepšim.

“Uvjerena sam da ćete upravo vi biti jedna od generacija koja će svjedočiti i imati direktne koristi od naših nastojanja da unaprijedimo visoko obrazovanje i naučno-istraživačko djelovanje u Sarajevu i BiH. Razvoj društva i poboljšanje kvaliteta života građana nezamislivi su bez razvoja nauke, umjetnosti i naučnog istraživanja. Nadam se da ćete kao mladi naučnici doprinijeti poboljšanju kvaliteta i posticanju inovativnosti u nauci, tehnologiji i umjetnosti za dobrobit našeg društva u cjelini”, pojasnila je Husić-Mehmedović.

Univerzitet u Sarajevu je promovirao 13 kandidata na čast doktora tehničkih nauka, devet kandidata na čast doktora medicinskih nauka, po pet kandidata na čast doktora sigurnosnih i odgojnih nauka, četiri kandidata na čast doktora poljoprivrednih nauka, po tri kandidata na čast doktora ekonomskih, islamskih, društvenih, historijskih i bioloških nauka, po dva kandidata na čast doktora lingvističkih, pravnih, prehrambeno-tehnoloških, matematičkih i biotehničkih nauka, te po jedan kandidat na čast doktora književnohistorijskih, psiholoških, književnih, pedagoških, komunikoloških, socioloških, farmaceutskih, zdravstvenih, fizičkih i veterinarskih nauka.

U čast promoviranih doktora nauka u Narodnom pozorištu će danas biti upriličen gala koncert Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu kojim se završava sezona Majskih svečanosti Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.