Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Univerzitetski profesori oštro osudili kršenje jezičkog prava Bošnjaka

BiH

bosnjacka-djeca-vrbanjci

Profesori Filozofskoga fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Filozofskoga fakulteta Univerziteta u Tuzli, Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru i Univerziteta u Bihaću oštro su osudili pojavu gruboga kršenja jezičkoga prava Bošnjaka u bh. entitetu Republika Srpska.

– Pravo svakoga naroda i svake zajednice na imenovanje i upotrebu svoga materinskog jezika garantirano je međunarodnim konvencijama i poveljama i kao takvo nepovredivo – stav je univerzitetskih profesora i intelektualaca u BiH.

[pull_quote_right]Po mišljenju istaknutih univerzitetskih profesora, neprihvatljivo je bilo kojem narodu, grupi ili pojedincu nametati naziv jezika[/pull_quote_right]

Dosljedno tome, dodaje se u saopćenju, svaki narod i svaki građanin Bosne i Hercegovine ima puno pravo da svoj materinski jezik naziva kako želi.

– Bošnjaci kao jedan od triju konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini svoj jezik nazivaju imenom bosanski jezik. Naziv bosanski jezik ima svoj jasan historijski kontinuitet i svoje čvrsto sociolingvističko utemeljenje, potvrđen je najvišim zakonodavnim aktima u Bosni i Hercegovini i međunarodno prihvaćen i priznat – naglašava se u saopćenju.

U tome smislu, dodaje se u saopćenju, svaki oblik nepriznavanja i nepoštivanja naziva bosanski jezik predstavlja grubu povredu prava Bošnjaka i svih drugih koji svoj jezik nazivaju bosanskim.

Po mišljenju istaknutih univerzitetskih profesora, neprihvatljivo je bilo kojem narodu, grupi ili pojedincu nametati naziv jezika, na bilo koji način ograničavati njihovo pravo da se koriste svojim jezikom, a posebno da se obrazuju na svome jeziku. Takvi postupci zaslužuju najoštriju osudu.

– Apeliramo na sve u Bosni i Hercegovini da osiguraju puno poštivanje jezičkih prava svih naroda i građana te pozivamo vlasti u Republici Srpskoj da odmah prestanu s provođenjem svih oblika jezičke diskriminacije – naglašeno je u saopćenju.