Dokapitalizacija Vakufske banke uspješno okončana

vakufska_banka

Vakufska banka d.d. Sarajevo saopćila je da je, nakon što je 8. juna 2015. uspješno okončana deveta emisija dionica u okviru koje su dioničari Banke izvršili dokapitalizaciju s dodatnih šest miliona KM, dionički kapital Banke povećan na 22.503.900 KM raspoređenih na 596.104 redovnih i 4.000 povlaštenih dionica.

Tom korporativnom akcijom Vakufska banka je učvrstila i poboljšala osnovne neophodne bankarske parametre propisane od Agencije za bankarstvo FBiH, a dioničari su iskazali potpunu opredjeljenost da Banka nastavi jačati u pravcu ispunjenja zacrtanog cilja, te da postane vodeća banka u vlasništvu domaćih investitora.

Iz te banke navode da, uporedo s jačanjem kapitalne pozicije, menadžment u saradnji s Nadzornim odborom poduzima operativne aktivnosti radi podizanja kvaliteta postojećih i implementacije novih bankarskih servisa namijenjenih pružanju najkvalitetnijih usluga klijentima.

U skladu s tim u Sarajevu je potpisan Ugovor o strateškoj saradnji Vakufske banke i kompanije QSS d.o.o. Sarajevo na polju implementacije najnovije ICT infrastrukture, razvoja novih bankarskih servisa, te apliciranja agilnih tehničkih procesa kao fundamentale podrške poslovanju moderne banke.

Za brz, siguran, dugoročan te troškovno efikasan razvoj nove infrastrukture Vakufska banka i QSS su izabrali vodeću svjetsku ICT kompaniju Cisco Systems, lidera sistema za procesiranje, sigurnost i razmjenu informacija.

Potpisivanjem ugovora i uspostavljanjem saradnje s kompanijama QSS i Cisco Systems stvorene su pretpostavke da na bazi strateških ciljeva njenih vlasnika, Vakufska banka poslovnim i privatnim korisnicima na novoj platformi ponudi standardne kao i nove bankarske usluge jedinstvene na tržištu BiH, a sve u skladu s modernim poslovnim modelima i metodologijama u bankarskom sektoru na potpuno zadovoljstvo njenih brojnih korisnika usluga, saopćeno je iz Vakufske banke.