Bećirbegović završio MOK-ovu postdiplomsku studiju sportske medicine

semin becirbegovic1

Međunarodni olimpijski komitet je, preko Olimpijske solidarnosti i podrškom Olimpijskog komiteta BiH, dr. Seminu Bećirbegoviću omogućio pohađanje dvogodišnjeg postiplomskog studija iz oblasti sportske medicine.

Danas, nakon dvije godine, dr. Bećirbegović je ponosni vlasnik diplome o završenoj edukaciji iz oblasti sportske medicine.

semin becirbegovic

– Međunarodni olimpijski komitet je cijeneći rezultate istraživanja provedenom među ljekarima u toku Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine procijenio da je neophodno standardizirati znanja i vještine ljekara koji rade s olimpijskim sportistima. Zbog toga je u saradnji s Univerzitetom Loughborough iz Velike Britanije započet postiplomski studij za koje je bilo odgovorno oko 30 vodećih eksperata i raznih oblasti sportske medicine. Studije u trajanju od četiri semestra je velikim dijelom bio baziran na učenju na daljinu, imao je ukupno šest ispita, rezidencijalni praktični workshop te završni ispit koji je održan na četiri različita mjesta (Oslo, Rim, Calgary i Johanesburg) u isto vrijeme. Prvu MOK-ovu generaciju studija sportske medicine završilo je oko 70 ljekara iz 28 država – rekao je dr. Bećirbegović.

Semin Bećirbegović je hirurg ortoped koji se specijalizirao u oblasti sportskih povreda, a ujedno je i član Zdravstvene komisije Olimpijskog komiteta BiH.