oštra reakcija

UO BH Novinari: Osuda političkih pritisaka na Kristinu Ljevak

kristina ljevak (1)
Kristina Ljevak

UO BH novinara poziva Nadzorni odbor TVSA da poduzme sve mjere zaštite političke nezavisnosti i profesionalnog integriteta sarajevske javne televizije

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari (UO BH novinari) najoštrije osuđuje političke pritiske na JP Televizija Sarajevo (TVSA), kao i zahtjeve za smjenom v.d. direktorice Kristine Ljevak, koji su praćeni prijetnjama i nacionalističkom hajkom na njen lični i profesionalni integritet.

UO BH novinara ocjenjuje nedopustivim osporavati slobodno kreiranje programskih sadržaja i odluku TVSA da emitira igrani film „Tužitelj, branitelj, otac i sin“ bugarske redateljice Iglike Trigonove, te na osnovi sadržaja filma i njegovih poruke donositi zaključke o profesionalnom odnosu ovog medija i svih njegovih uposlenika prema žrtvama genocida u Srebrenici i komemoraciji održanoj 11. jula ove godine.

– Posebno su neprihvatljivi pokušaji povezivanja nacionalne pripadnosti Krisitne Ljevak i odluke o emitiranju filma. Oni predstavljaju najgori oblik širenja međunacionalne mržnje i direktna su prijetnja njenoj sigurnosti i svakodnevnom obavljanju profesionanih zadataka na teritoriji Kantona Sarajevo. UO BH novinara prihvata da se boračkim udruženjima, udruženjima žrtava i svima drugima ne dopada emitirani film niti njegov sadržaj, i u tom kontekstu imaju zakonske mogućnosti podnijeti žalbu Regulatornoj agenciji za komunikacije, koja je nadležna ispitati da li je emitiranje filma u skladu sa standardima profesionalnog, odgovornog i etičkog novinarstva. Ali ono što je neprihvatljivo i u suprotnosti je sa medijskim slobodama i ljudskim pravima jeste manipulativno tumačenje sadržaja filma i nastavak orkestrirane, političke i ksenofobične hajke na Kristinu Ljevak, novu upravu i rukovodstvo TVSA, koji neprekidno traju tri mjeseca. U prilog tvrdji o ciljanim političkim priticima govori i činjenica da je samo nekoliko mjeseci ranije ovaj film javno prikazan u Sarajevu u okviru programa MESS fesivala – Modul Memorije, a tada nije bilo nikakvih negativnih reakcija, prijetnji ili suprotstavljanja njegovom prikazivanju – stoji u saopćenju.

UO BH novinara poziva Nadzorni odbor TVSA da poduzme sve mjere zaštite političke nezavisnosti i profesionalnog integriteta sarajevske javne televizije, te da osigura slobodan i dostojanstven rad svim njenim uposlnicima, sa v.d. direktoricom Kristinom Ljevak na čelu.