Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vlada rs

Uoči izbora nezaposlenoj djeci poginulih boraca po 1.000 KM

novac – marke – Armin Durgut Pixsell
Ilustracija FOTO: Armin Durgut/Pixsell

U Bosni i Hercegovini su tokom predizbornih aktivnosti zabilježeni brojni primjeri zloupotreba javnih resursa od političkih stranaka i kandidata kao i značajno povećanje javne potrošnje, ocjena je Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini (TIBiH), koja se temelji na najnovijem monitoringu

Vlada Republike Srpske donijela je danas Odluku o dodjeli jednokratne pomoći djeci poginulih boraca koja nisu zaposlena.

Pojedinačna jednokratna pomoć iznosi 1.000 КM i biće isplaćena u septembru i to prema evidenciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

Takođe, Vlada je danas donijela Odluku o odobrenju novca iz budžeta RS za isplatu jednokratne novčane pomoći mladima u Republici Srpskoj od po 100 КM, koju će mladi moći da realizuju od 5. do 25. septembra 2022. godine.

Ovo je drugi put da Vlada Republike Srpske, s ciljem podrške materijalnom statusu mladih, realizuje ovakav vid podrške, što je, kako kažu u Vladi RS, posebno značajno na početku školske godine.

U Bosni i Hercegovini su tokom predizbornih aktivnosti zabilježeni brojni primjeri zloupotreba javnih resursa od političkih stranaka i kandidata kao i značajno povećanje javne potrošnje, ocjena je Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini (TIBiH), koja se temelji na najnovijem monitoringu.

Brojni primjeri zloupotreba javnih resursa tokom predizbornih aktivnosti

Glasnogovornik TIBiH Srđan Traljić istaknuo je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kako, nažalost, ni bh. izbornim zakonodavstvom, kao ni najnovijim izmjenama Izbornog zakona koje donio OHR, vođenje izborne kampanje javnim sredstvima nije zabranjeno.

Traljić nadalje navodi, kako je u prethodnom periodu zabilježeno značajno povećanje javne potrošnje, prvenstveno, kroz javne radove i jednokratna davanja subvencija širokim slojevima stanovništva, “na koji se način indirektno kupuju glasovi”.

TIBiH, istovremeno, bilježi i značajno povećanje jednokratnih davanja usmjerenih na razne grupe stanovništva, gdje se u većini slučajeva radi u indirektnoj kupovini podrške birača javnim sredstvima.

Tako je od 1. jula kroz jednokratna davanja svih nivoa vlasti građanima podijeljeno više od 200 miliona KM, a najznačajnija su izdvajanja entitetskih vlada od preko 100 miliona za jednokratnu pomoć penzionerima, borcima, mladima i socijalnim kategorijama.

Referirajući se na nalaze TIBiH, viši istraživač i saradnik za pravne poslove ove asocijacije Damjan Ožegović kazao je kako postojećim zakonskim okvirom, a s obzirom na manjkavosti zakonskih i podzakonskih rješenja, veliki broj uočenih nepravilnosti ostaje nesankcioniran.