BiH

Joachim Herrmann

Ministar unutrašnjih poslova Bavarske u posjeti Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH

01/09/2022

Tokom sastanka je naglašena uspješna saradnja Direkcije i Savezne kriminalističke policije Njemačke, u čijem okviru se posebno ističe saradnja INTERPOL-a Wiesbaden sa NCB INTERPOL-om Sarajevo u realizaciji i ekstradiciji osumnječene osobe koje se dovodi u vezu sa ubistvom sarajevskih policajaca

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine Mirsad Vilić primio je danas u radnu posjetu ministra unutrašnjih poslova Bavarske Joachima Herrmanna, saopćeno je iz Direkcije.

Vilić je upoznao ministra o zakonskim nadležnostima Direkcije i njenoj ulozi u sigurnosnom sistemu Bosne i Hercegovine. Istakao je aspekt međunarodne operativne policijske saradnje i rezultata koji se postižu u toj oblasti. Osvrnuo se na buduće planirane aktivnosti, koje se odnose na daljnju izgradnju kapaciteta Direkcije i unapređenje materijalno-tehničke opremljenosti.

Vilić je posebno naglasio nadležnosti Direkcije u cilju borbe protiv krijumčarenja migranata, trgovine ljudima, nezakonite trgovine opojnim drogama, odlaska na strana ratišta i drugih krivičnih djela.

Tokom sastanka je naglašena uspješna saradnja Direkcije i Savezne kriminalističke policije Njemačke, u čijem okviru se posebno ističe saradnja INTERPOL-a Wiesbaden sa NCB INTERPOL-om Sarajevo u realizaciji i ekstradiciji osumnječene osobe koje se dovodi u vezu sa ubistvom sarajevskih policajaca.

Ministar unutrašnjih poslova Bavarske Joachim Herrmann zahvalio je za profesionalizam i rezultata koje Direkcija postiže u okviru sigurnosnog sistema u Bosni i Hercegovini te izrazio punu podršku budućim planiranim aktivnostima i uloženim naporima u ostvarivanju svoje zakonske uloge.

Policija SR Njemačke i dalje će davati punu podršku u određenim projektima opremanja, obuke i razmjene iskustava svim policijskim agencijama radi jačanja nivoa spremnosti.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.