FHMZ

Upaljen alarm za skoro cijelo područje Bosne i Hercegovine

Banja Luka: Dodik radnicima dao novac kako bi se počastili
16.06.2020., Banja Luka, Bosna i Hercegovina - Obilazak radova na izgradnji teniskih terena u Parku Mladen Stojanovic na kojima ce se odrzati Adria Tour 3. i 4. srpnja ove godine. Novi centralni teren nakon izgradnje trebao bi moci primiti do 5000 gledatelja. Milorad Dodik dao je novac radnicima da se pocaste. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

“Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni””

Meteoalarm izdao je žuto upozorenje na grmljavinu u BiH, osim za krajnji jug zemlje.

“Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni”, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

U BiH će danas biti toplo, ali umjereno oblačno i nestabilno vrijeme.

Popodne se očekuju pljuskovi sa grmljavinom u Krajini i u Sarajevsko-romanijskoj regiji, na istoku će biti uslova za lokalne nepogode uz jače pljuskove i moguću pojavu grada, a na krajnjem jugu Hercegovine ostaće pretežno sunčano.

Uveče i tokom noći u većini predjela biće oblačno uz slabu kišu, dok će na krajnjem jugu biti suho.

Vjetar će biti slab do umjeren, sjevernog i sjeverozapadnog smjera, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Najviša temperatura vazduha biće od 25 stepeni na sjeverozapadu do 31 na jugoistoku, u višim predjelima od 20 stepeni Celzijusevih.

Upozorenje na nevrijeme

Bosni i Hercegovini se sa zapada približava hladna fronta koja će u narednim satima donijeti jaču destabilizaciju atmosfere uz lokalno kišu i pljuskove sa grmljavnom širom zemlje, ponegdje i uz nepogode sa ledom, obilnom kišom i jakim vjetrom – piše stranica Vremenska prognoza za BiH.

Nestabilnosti su već zahvatili sjeverozapad Bosne i u narednim satima kretaće se prema istoku zemlje uz postepeno jačanje.

Upravo je u dijelu centralne i istočne Bosne danas i najveća šansa za nevrijeme.

Stabilnije vrijeme do kraja dana zadržaće se na jugu Hercegovine gdje se padavine ne očekuju.