Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prognoza vremena

Upaljen je crveni alarm, danas će dijelove BiH pogoditi ekstremne vrućine

Mostar: 15. godišnjica uvrštenja Starog mosta na UNESCO-vu listu zaštićene svjetske baštine
16.07.2020., Mostar, Bosna i Hercegovina - Prigodnim programom obiljezeno je petnaest godina od prijema stare gradske jezgre i simbola grada, Starog mosta, na prestiznu UNESCO-vu listu zasticene svjetske bastine. Photo: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Tokom dana biće sparno uz rast oblaka nestabilnosti u centralnom pojasu, što će poslije podne usloviti pljuskove i grmljavinu lokalno, uglavnom na jugozapadu i krajnjem istoku

Zbog visokih temperatra koje će u Hercegovini prelaziti i 40 stepeni Celzijusa danas je upaljen crveni meteolarm. To znači da je vrijeme izuzetno opasno. Iznimno intenzivan meteorološki događaj je prognoziran. Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život.

“Često se informišite o očekivanim meteorološkim uvjetima i rizicima. Slijedite naredbe i savjete date od strane vaših državnih tijela u bilo kojim uvjetima i budite spremni na izvanredne mjere”, navode iz FHMZ-a.

Toplotni val je stigao u BiH i zemlje u okruženju, što nije netipično za ovaj period.

Slijede natprosječno visoke temperature zraka, što je potencijalno opasno vrijeme.

“U Bosni će prevladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. U Hercegovini pretežno sunčano. U poslijepodnevnim satima u Bosni je moguć poneki lokalni pljusak sa grmljavinom. Vjetar slab do umjerene jačine. U Bosni vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini vjetar jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19, na jugu zemlje do 25, a najviša dnevna temperatura zraka većinom između 30 i 35, na jugu zemlje do 40 stupnjeva”, prognoza je Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Za petak se prognozira većinom umjereno oblačno. U poslijepodnevnim satima lokalni pljuskovi sa grmljavinom su mogući širom Bosne i na sjeveru i istoku Hercegovine. Jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20, na jugu zemlje do 26, a najviša dnevna temperatura zraka većinom između 29 i 34, na jugu zemlje do 38 stupnjeva.

Crveno upozorenje za regiju Mostara

Za regiju Mostara za danas je na snazi crveno upozorenje zbog ekstremno visoke dnevne temperature vazduha koja će biti između 38 i 41 stepen Celzijusa, dok će za ostale regije važiti žuto upozorenje.

Crveno upozorenje označava naročito opasne vremenske pojave koje su takvog intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i ugroziti ljude i životinje.

Za regije Banjaluka, Foča, Sarajevo, Prijedor, Trebinje i Višegrad na snazi je žuto upozorenje zbog visoke temperature vazduha koja će biti između 32 i 35 stepeni Celzijusa, podaci su Evropskog meteorološkog servisa “Meteoalarm”.

Žuto upozorenje važi i za regije Tuzle i Livna, te za regiju Bihaća.