Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Upis učenika potvrdio katastrofalno stanje u RS-u: U prvom razredu dva učenika

BiH

skola klupe

U Republici Srpskoj najmanje učenika za narednu školsku godinu upisano je u Trnovu, svega dvoje.

Po podacima koje su Ministarstvu prosvjete i kulture dostavile osnovne škole, najviše upisane djece je u Banjoj Luci – 1.919 učenika, zatim slijedi Bijeljina sa 927 đaka, Prijedor će imati 549 prvačića, a Doboj njih 546.

U školsku 2018/2019. godinu u aprilu i maju u RS-u je upisano ukupno 9.600 učenika u prvi razred osnovne škole.

Ako se posmatraju pojedinačno osnovne škole, najviše prvačića bit će u Osnovnoj školi „Branko Radičević“ u Banjoj Luci (222 učenika), zatim u Osnovnoj školi „Knez Ivo od Semberije“ u Bijeljini (194) i Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Bijeljini (173).

Najmanje učenika upisano je u osnovnim školama: „Josif Pančić“ Kozica-Oštra Luka (dva učenika), „Sveti Sava“ Trnovo (dva) i „Rade Marijanac“ Strojice, Šipovo (tri đaka).

Iz entitetskog resornog ministarstva su potvrdili i da za školsku 2018/2019. godinu nije bilo upisa učenika u 77 područnih odjeljenja.

U 93 područna odjeljenja upisan je po jedan učenik, dok su u 73 područna odjeljenja upisana po dva đaka.

Ovu školsku godinu u osnovnim školama pohađala su ukupno 92.252 učenika raspoređena u 5.121 odjeljenje.

Prema Zakonu o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, u prvi razred upisuju se djeca koja zaključno sa 31. auvgustom tekuće godine navršavaju šest godina.

Na zahtjev roditelja, u prvi razred mogu biti upisana i djeca koja do kraja tekuće godine navršavaju šest godina, ukoliko komisija za upis djece u prvi razred procijeni da je dijete spremno za polazak u školu.

Također, u izuzetnim slučajevima, u prvi razred se mogu upisati djeca mlađa od šest godina ili se može odgoditi upis, ako komisija za upis djece u prvi razred procijeni da je to u najboljem interesu djeteta.

U prvi razred upisuje se i dijete starije od šest godina koje zbog bolesti ili drugih razloga nije bilo upisano u školu.