Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Goražde

Uposleni u zdravstvu BPK prolongiraju pregovore o novom kolektivnog ugovoru

Emir_Bascelija_predsjednik_sindikatzdravstvaBPK (1)

Kako pojašnjavaju u sindikatu, razlog je izuzetno pogoršana epidemiološka situacija, u kojoj su svi zdravstveni radnici i u ovom kantonu maksimalno angažovani u borbi protiv koronavirusa

Nezavisni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde pregovore o novom kolektivnom ugovoru odlučio je prolongirati, a isto se desilo i prošle godine s pojavom pandemije.

Time su zdravstveni radnici koji su na prvoj liniji borbe protiv koronavirusa već više od godinu dana, interes pacijenata još jednom stavili ispred vlastitih.

Kako pojašnjavaju u sindikatu, razlog je izuzetno pogoršana epidemiološka situacija, u kojoj su svi zdravstveni radnici i u ovom kantonu maksimalno angažovani u borbi protiv koronavirusa.

-Incidenca obolijevanja je u jako velikom porastu, možda jedna od najvećih u Evropi što se tiče našeg kantona, i uz tu činjenicu, mi smo predložili pregovaračkom timu Vlade BPK da ove pregovore prolongiramo za 20 dana, kako ne bi došli u nezgodnu situaciju. Nažalost nismo uspjeli usmeno, ali smo telefonski to dogovorili jer mi od silnih obaveza, nemamo vremena za pregovore, a kamoli šta drugo – ističe predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u zdravstvu BPK Goražde Emir Baščelija.

Iako je sav teret borbe protiv pandemije pao na zdravsteni sistem u kojem su uslovi rada višestruko otežani, a ljekari i medicinsko osoblje maksimalno iscrpljeni, svoja prava kažu tražit će kada bude stabilnija situacija, pri čemu očekuju razumijevanje vlasti ali i građana

– Do sada smo imali već dva sastanka s pregovaračkim timom Vlade BPK i stekli smo dojam da će Vlada imati razumijevanja i iskreno se nadam poslije svega da će tako biti, jer zdravstveni radnici su žrtve svega ovoga, ali ne žalimo se, jer nemamo vremena za to. Situacija je takva da smo sve raspoložive kapacitete stavili u pogon i ja bih apelovao na naše građane, da uz ove mjere, kakve god da su i ma kako se činile neefikasnim da ih bar poštuju, kako bi olakšali sebi, svojim najbližima, a samim tim i nama kako bi mogli da izdržimo ovu situaciju – naglasio je Baščelija.

Nema potrebe za panikom, situacija je još pod kontrolom, ali uz vašu pomoć bilo bi nam puno lakše da ovo zajedno prebrodimo – poručili su građanima iz Nezavisnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu BPK Goražde.