Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poziv sindikatu i upravi "Kreke"

Upozorenje iz Elektroprivrede BiH: Tuzla i Lukavac mogli bi ostati bez grijanja

elektroprivreda bih

Pozvali su Sindikat Rudnika uglja “Kreka” na odgovorno ponašanje u situaciji koja, kako su rekli, zbog aktuelnih dešavanja u Rudniku, dovodi u pitanje rad Termoelektrane Tuzla

Zbog nužnosti obezbjeđenja nesmetanog rada termoelektrana, kontinuirane proizvodnje električne i toplotne energije, i stabilnog snabdijevanja kupaca, JP Elektroprivreda BiH d.d – Sarajevo pozvala je Sindikat i Upravu RU “Kreka” na nastavak procesa restrukturiranja rudnika, vraćanje socijalnom dijalogu i ispunjavanju obaveza preuzetih Sporazumom zaključenim 19. maja 2021. godine.

“Uprava Rudnika ‘Kreka’ mora iznaći rješenja u situaciji evidentnog zastoja u proizvodnji. Ovo se odnosi na sve pogone Rudnika gdje je evidentiran značajan podbačaj, a prvenstveno iz Pogona Dubrave gdje već sedmicama nema proizvodnje. Uvođenje prekida rada za administrativno osoblje vidimo samo kao prvu mjeru u obezbjeđenju normalnog funkcionisanja Rudnika ‘Kreka'”, naveli su iz Elektroprivrede.

Pozvali su Sindikat Rudnika uglja “Kreka” na odgovorno ponašanje u situaciji koja, kako su rekli, zbog aktuelnih dešavanja u Rudniku, dovodi u pitanje rad Termoelektrane Tuzla.

“Uz ugrožavanje procesa proizvodnje električne energije, odustajanje od socijalnog dijaloga i dalja opstrukcija restrukturiranja rudnika, što uzrokuje smanjene isporuke uglja za potrebe Termoelektrane Tuzla, imaće i teške implikacije na obezbjeđenje grijanja Tuzle i Lukavca, odnosno snabdijevanje oko 120 hiljada građana toplotnom energijom koja se proizvodi u Termoelektrani”, poručili su.

Istakli su da sadašnja perspektiva u vezi sa restrukturiranjem rudnika i okolnostima u kojima funkcionišu termoblokovi, ugrožava proizvodnju električne energije kojom se snabdijevaju kupci u BiH i posebno, uzimajući u obzir nastupajuću sezonu grijanja, toplotne energije kojom Termoelektrana Tuzla već 38 godina snabdijeva građane Tuzle i gotovo dvije decenije građane Lukavca, kao dio integrisanog sistema daljinskog grijanja.

“Imajući u vidu da restrukturiranje nije u interesu samo Elektroprivrede BiH i rudnika i da posljedice njegovog opstruiranje prevazilaze okvire Koncerna EPBiH, upućuje se apel i Sindikatu radnika rudnika Federacije BiH za nastavak procesa restrukturiranja i time eliminisanje posljedica koje će se direktno odražavati na građane zbog problema u proizvodnji električne i toplotne energije”, rekli su iz Elektroprivrede.

Takođe, pozvali su predstavnike Sindikata da se uzdrže od iznošenja u javnost, kako su naveli, netačnih informacija i neutemeljenih izjava o stanju i odgovornosti u rudnicima Koncerna EPBiH, čime unose dodatni nemir među građane.

“Pozivamo i sve lokalne politike i političare da ne prikupljaju jeftine političke poene na stanju u rudnicima za koje su dobrano zaslužni, već da se kroz institucije vlasti, u mjeri u kojoj su odgovorni za postojeće stanje u rudnicima Koncerna EPBIH, a posebno Rudniku “Kreka”, aktivno uključe u rješavanje nagomilanih problema”, dodali su u saopštenju.