Situacija stabilna

Upozorenje Kriznog štaba: Popuštanje mjera zavisi isključivo od ponašanja stanovništva

sarajevo-maske

Velike napore uložili su svi nadležni resori, posebno zdravstveni radnici. Zato još jednom upozoravamo da društvena odgovornost svih nas u zaštiti javnog zdravlja mora biti na najvišem nivou – poručuju stanovništvu iz Kriznog štaba

Krizni štab Ministarstva zdravstva za praćenje i analizu situacije izazvane širenjem koronavirusa ponovo poziva stanovništvo Kantona Sarajevo na neophodno pridržavanje, ranije izrečenih, javno-zdravstvenih mjera.

Članovi Kriznog štaba konstatiraju da nijedan događaj ne može biti organiziran bez poštivanja fizičke distance i obaveznog nošenja zaštitne opreme odnosno bez uvažavanja svih propisanih mjera.

Naglašavaju da je nepridržavanje propisanih mjera regulirano bh. zakonima te podliježe prekršajnoj, ali i krivičnoj odgovornosti.

– Epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo je zasad stabilna, ali je nužan oprez zbog mogućeg ponovnog izbijanja zaraze posebno kod nezaštićenih kontakata – naglasili su članovi tog štaba.

Ističu da popuštanje svih, ranije izrečenih, mjera zavisi isključivo od odgovornog ponašanja stanovnika Kantona Sarajevo.

– Velike napore uložili su svi nadležni resori, posebno zdravstveni radnici. Zato još jednom upozoravamo da društvena odgovornost svih nas u zaštiti javnog zdravlja mora biti na najvišem nivou – poručuju stanovništvu iz Kriznog štaba.

– Podsjećaju stanovništvo na dosadašnje preporuke Zavoda za javno zdravstvo KS koje se, između ostalih, odnose na obavezno poštivanja socijalne distance, nošenje propisane zaštitne opreme – maski i rukavica, učestalo detaljno pranje ruku toplom vodom i sapunom ili korištenje dezinficijensa na bazi alkohola – saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Tu spada i čišćenje, dezinfekcija i provjetravanje prostora u kojima se boravi i radi, izbjegavanje bliskih kontakata sa osobama čiji vam je zdravstveni status nepoznat (grljenje, ljubljenje, rukovanje).

Važno je izbjegavati i bliski kontakt sa osobama koje imaju akutnu respiratornu infekciju. Ako je to neophodno, u kontaktu sa njima, koristiti hiruršku masku i rukavice. Preporuča se i adekvatna ishrana i stil života koji jača imunitet.