BiH

Reakcije

MVPBiH zbog koronavirusa građanima savjetuje da ne putuju u Italiju

24/02/2020

Do sada su registrirane desetine hiljada oboljelih je u Kini, te više potvrđenih slučajeva oboljelih i u zemljama EU

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine aktivno prati situaciju i komunicira sa diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u vezi sa stanjem širenja koronavirusa u Evropi i svijetu, saopćeno je iz ovog ministarstva.

Kao što je već poznato, WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) proglasila je 30. januara 2020. godine epidemiju korona virusa (covid-19) kao “vanredno i urgentno stanje u javnom zdravstvu na međunarodnom nivou”.

Do sada su registrirane desetine hiljada oboljelih je u Kini, te više potvrđenih slučajeva oboljelih i u zemljama EU.

Italija je sa najviše oboljelih od koronavirusa do sada, te je vlada posegla za drastičnim mjerama, uvela vanredne mjere i u potpunosti zatvorila deset gradova jugoistočno od Milana. Broj oboljelih do sada je preko 150, te ima i preminulih. Vlasti u Italiji su najavile prekid svih direktnih zračnih linija sa Kinom. Također su poduzeli restriktivne mjere u 11 gradova i lokaliteta: Codogno, Casapusterlengo, Castiglione d’Adda, Maleo, Fombio, Bertonico, Castelgerundo, Somaglia, San Fiorano, Terranova dei Passerini i Vo Euganeo.

Za ove lokalitete su:
– suspendirane sve javne manifestacije,
– suspendirane sve komercijalne aktivnosti (zatvoreni svi trgovinski centri, osim onih od prvog prioriteta),
– suspenzija svih aktivnosti u firmama koje su u “zoni zaraze”,
– suspenzija svih sportskih aktivnosti.
U navedenim gradovima suspendiran je i javni prijevoz. Također, škole i univerziteti u pojedinim gradovima su zatvoreni do početka marta. Na svim većim aerodromima u Italiji, a prema uputama Ministarstva zdravlja, mjeri se tjelesna temperatura svim putnicima koji dolaze u Italiju.

Ministarstvo zdravlja i predsjednik regije Lombardija izdali su Dekret koji sadrži hitna uputstva u vezi sa epidemiološkom krizom, kojom se nalaže odgađanje svih manifestacija, okupljanja na javnim mjestima, te okupljanja kulturnog, sportskog i vjerskog karaktera, te se nalaže obustavljanje svih edukativnih i turističkih putovanja.

Svim BiH građanima se preporučuje da prate sve upute lokalnih vlasti, naročito sa zvanične internetske stranice Ministarstva zdravstva Italije http://www.salute.gov.it/nuovocoronavirus i drugih ministarstva zdravstva u zemljama u kojima borave. Također, molimo da se za više informacija o javnom zdravstvu i stanju širenja virusa posjeti stranica Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti https://www.ecdc.europa.eu/en.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.