Sastanak u Sarajevu

Komšić i Sattler: Malo urađeno na ispunjavanju mjera iz Mišljenja EK

24KOMSIC (1)

Zajednički ocijenjeno da njihovo prisustvo stranih sudija predstavlja zaštitu od svakog izvanustavnog djelovanja

Predsjedavjući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je u radnu posjetu šefa Delegacije Europske unije u BiH i specijalnog predstavnika Europske unije u BiH Johanna Sattlera.

Tokom sastanaka razgovarano je o Mišljenju Europske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji, odnosno o ispunjavanju 14 mjera kako bi se stekli uvjeti za dodjelu kandidatskog statusa, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Zajednički je konstatirano da је u proteklih godinu dana veoma malo urađeno na ispunjavanju 14 mjera iz Mišljenja Europske komisije, te da u tom pogledu treba akcenat staviti na Vijeće ministara BiH i Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine kao tijela na kojima je najveći teret zadataka koji proizlaze iz Mišljenja Europske komisije.

Razgovarano je i o sudjelovanju stranih sudija u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, te je zajednički ocijenjeno da njihovo prisustvo predstavlja zaštitu od svakog izvanustavnog djelovanja, te da je veoma značajna uloga stranih sudaca u najvišem sudbenom tijelu Bosne i Hercegovine.

Sagovornici su također razgovarali o pokretanju socioekonomskih reformi u Bosni i Hercegovini.