Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ambasadori članica PIC-a

Upozorenje vlastima RS-a: Morate djelovati u skladu s odlukama institucija BiH

Бањалука – Милорад Додик

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira podsjeća na sljedeće činjenice: BiH je priznata kao suverena država 1992. godine, te je potpisivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma transformirana u državu koja se sastoji od dva entiteta. Zaključci Narodne skupštine Republike Srpske su u suprotnosti sa ovim činjenicama

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, uz suprotno mišljenje Rusije, odbacuju usvajanje zaključaka od 11. novembra 2019. od strane vladajuće koalicije u Narodnoj skupštini RS, s obzirom na to da se oni zasnivaju na pogrešnom tumačenju Daytonskog mirovnog sporazuma.

“Interesima Republike Srpske se služi ne putem poništavanja suštinskih reformi, nego putem provođenja reformi okrenutih ka budućnosti kojima se podržava i jača sigurnost, stabilnost i prosperitet Bosne i Hercegovine i smanjuje njeno oslanjanje na međunarodnu superviziju”, navedeno je u izjavi ambasadora UO PIC-a, s kojom se ne slaže Ruska Federacija.

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira podsjeća na sljedeće činjenice: BiH je priznata kao suverena država 1992. godine, te je potpisivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma transformirana u državu koja se sastoji od dva entiteta. Zaključci Narodne skupštine Republike Srpske su u suprotnosti sa ovim činjenicama.

Podsjeća i na to da BiH uživa suverenitet, a Ustav BiH ne ostavlja prostor za “suverenitet” entiteta, koji pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH. To je u više navrata potvrdio Ustavni sud BiH.

“Republika Srpska nema pravo na otcjepljenje, djeluje u skladu sa Daytonskim mirovnim sporazumom, koji priznaje teritorijalni integritet, političku nezavisnost i suverenitet BiH, Ustavni sud BiH je svojim odlukama uspostavio sveobuhvatnu sudsku praksu o BiH, njenim nadležnostima i statusu konstitutivnih naroda. Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće i Narodna skupština Republike Srpske nije u poziciji da bira koje odluke će provoditi, a koje neće”, podsjećeno je iz Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira.

Navedeno je da je prisustvo stranih sudaca u Ustavnom sudu utvrđeno Ustavom BiH i nadležnost za odlučivanje o njihovom prisustvu pripada Parlamentarnoj skupštini BiH.

“Republika Srpska na osnovu Daytonskog mirovnog sporazuma ima obavezu da djeluje u skladu s odlukama institucija BiH i da ‘pruža svu neophodnu pomoć vlastima BiH kako bi im se omogućilo da poštuju međunarodne obaveze BiH'”, saopćeno je.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u potpunosti podržavaju institucije na državnom nivou koje su potrebne za uspješno funkcioniranje oba entiteta i pozivaju organe Republike Srpske da se suzdrže od podrivanja tih institucija.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u potpunosti podržavaju visokog predstavnika i njegov mandat te izražavaju pohvale za napore visokog predstavnika u implementaciji Daytonskog mirovnog sporazuma. Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira također pružaju podršku svim agencijama koje su uključene u implementaciju mirovnog sporazuma.

Međunarodna zajednica zadržava neophodne instrumente u svrhu očuvanja provedbe Daytonskog mirovnog sporazuma.