Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BH blok

Upozorili smo na krizu budžeta FBiH i nudili rješenje

sdp_df_ns_sastanak- bh blok

Od 1. februara mogle bi stati isplate penzija i svih davanja iz budžeta Federacije Bosne i Hercegovine

Nakon najave da bi od 1. februara mogle stati isplate penzija i svih davanja iz budžeta Federacije Bosne i Hercegovine zbog nezasjedanja Doma naroda, BH blok u saopćenju podsjeća da je, očekujući zastoj isplata zbog toga što se ne sastaje Dom naroda, na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH nudio rješenje, predlagao donošenje odluke o privremenom finansiranju FBiH. Zastupao je čvrst stav da u aktuelnoj situaciji, prijedlog ovogodišnjeg budžeta ne treba usvajati po hitnom postupku.

– Iz tog razloga smo predlagali zaključak Vladi FBiH o privremenom finansiranju koje bi omogućilo nesmetane isplate penzija, ali i davanja za najugroženije kategorije stanovništva. Zbog brzopletosti Vlade i insistiranja na vlastitim interesima unutar budžeta, kao što je, između ostalog, povišica plata izabranim službenicama, sada smo u situaciji da je vršenje isplata neizvjesno. Kao što smo naglasili, za usvajanje budžeta nepohodno je sastajanje zajedničkih tijela oba doma koja još uvijek nisu ni imenovana. Sada smo u situaciji da SDA i HDZ drže građane FBiH taocima bez naznake kako da su ovu krizu sposobni riješiti u narednih pet dana – navodi u saopćenju BH blok.

Prilikom donošenja te odluke, kako su istaknuli, Vlada i premijer Fadil Novalić bili su svjesni posljedica koje će takva odluka proizvesti te su time i najodgovorniji za ono što može uslijediti – dodatno ugrožavanje najugroženijih s ko zna kakvim posljedicama.

Trenutna situacija pokazuje da je potez BH bloka da predloži izbor predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH bio ispravan i državotvoran. Da smo ostavili Predstavnički dom bez rukovodstva danas bi i on bio u blokadi i talac HDZ-a i SDA jednako kao što je to Dom naroda, smatraju u BH bloku.