BiH

kraj agonije

Uprava mostarskog “Aluminija” uručila otkaze i za preostala 362 radnika

01/01/2020

Kako su za HINA-u potvrdili iz "Aluminija" otkazi su uručeni svim uposlenicima, ali s različitim otkaznim rokom

Uprava mostarskog “Aluminija” uručila je otkaze 362 radnika, zarpavo svim preostalim radnicima posrnulog giganta kojemu su pregovori s izraelsko-kineskom grupacijom “MT Abraham” jedina nada u eventualno ponovno pokretanje proizvodnje, prenose mediji.

Kako su za HINA-u potvrdili iz “Aluminija” otkazi su uručeni svim uposlenicima, ali s različitim otkaznim rokom. Razlog tomu je da bi preostali radnici uspjeli završiti zaostale poslove, objašnjeno je. Rješenja o otkazima morala su biti zaključena s krajem 2019. godine kako bi se svim uposlenicima omogućila isplata otpremnina.

Nakon 31. januara 2020. godine nekoliko radnika bit će angažirano s novim ugovorima na poslovima osiguranja i održavanja visokog napona te opreme. Uprava na odlasku je nastavila pregovore s izraelsko-kineskom grupacijom koju predvodi “MT Abraham” iz Tel Aviva. Prva ponuda te grupe, koju još čine kineski partneri “China Engineering Corporation” i “China Industrial of Engineering and Construction Co., Ltd.”, odbijena je jer su tražili subvencije za električnu energiju i druge pogodnosti od države. Subvenciju je odbacila Vlada Federacije BiH kao najveći pojedinačni suvlasnik s 44 posto udjela.

Nova ponuda ove grupacije, nedavno dostavljena, temelji se na tome da se pogoni “Aluminija” unajme te omogući nastavak proizvodnje uz podršku izraelsko-kineskog kapitala. U BiH je ova grupacija već registrirala kompaniju “Aluminium Industries d.o.o.”. Prema informacijama iz kompanije “Aluminija” o novoj ponudi izraelsko-kineske grupacije odlučivat će sredinom januara Skupština kompanije u kojoj su uz predstavnike Vlade FBiH i predstavnici malih dioničara – radnika koji imaju 44 posto, te Vlada RH s udjelom od 12 posto.

Direktor “MT Abraham Group” Isak Mansur Tamir je u nedavnoj izjavi za medije pojasnio uvjete najma koje su dostavili iz ove grupacije.

– Ugovor o zakupu bit će u skladu sa zakonima i propisima Federacije Bosne i Hercegovine, što znači petnaestogodišnji ugovor o najmu, s mogućnošću dodatnih petnaest godina, a najviše do trideset godina – rekao je Tamir.

Predsjednik ove grupacije Amir Gros Kabiri rekao je da bi se prvo pokrenuo pogon Ljevaonice, a postupno pokušalo pokrenuti pogone Anoda i Elektrolize koja je najveći potrošač električne energije.

Planiraju ponovno angažirati radnike koji su već radili u “Aluminiju”, objasnio je Kabiri.

Mostarski “Aluminij” je nakon ratnih razaranja uz podršku Hrvatske bio ponovno pokrenut 1997. godine, a prestao je raditi u srpnju pošto je isključen s napajanja električne energije zbog dugova koji su se popeli na 220 milijuna eura.

U kompaniji je ukupno bilo zaposleno oko 900 radnika i bila je dugo vremena najveći izvoznik iz BiH, te najvažnija tvornica u Hercegovini. Njenim gašenjem ugroženo je postojanje i velikog broja manjih kompanija koje su im bili partneri ili su se bavile obradom metala aluminija, piše Hina.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.