BiH

press konferencija

Uprava ŠGD-a “Hercegbosanske šume” negira dug od 15 miliona maraka

08/10/2019

Rješenje u ovoj situaciji vidi u preostalim članovima Skupštine iz reda bošnjačkog i srpskog naroda koji nisu smijenjeni na zadnjoj sjednici Skupštine Katona 10 da zajedno s još jednim hrvatskim članom ne dozvole smjenu Nadzornog odbora

Članovi Uprave Šumskog gospodarskog društva (ŠGD) Hercegbosanske šume d.o.o Kupres i smijenjeni članovi Skupštine spomenutoga društva te predsjednik Uprave toga društva Branko Ivković u utorak su u Kupresu održali press konferenciju na kojoj su govorili o poslovanju tog Društvu.

Također bilo je riječi o 3. vanrednoj sjednici Skupštine Kantona 10 gdje su smijenjeni te imenovani novi članovi Skupštine navedenog gospodarskog društva iz reda hrvatskog naroda.

Predsjednik Uprave Društva Branko Ivković negirao je izjavu aktualnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kantona 10 Ivice Brešića na zadnjoj sjednici Kantona 10 o akumuliranom dugu od 15 miliona maraka, navodeći kako unutar ovog preduzeća imaju sedam nadzornih tijela koja prate poslovanje samog preduzeća.

-Ako njih sedam nije našlo nepravilnosti i određene propuste i nije našlo ništa sporno u poslovanju ili da imamo nekakav rezervni fond u kojeg polažemo, onda to što je ministar kazao nije istina- istaknuo je Ivković.

Kao smjenjeni član predsjednika Skupštine Društva obratio se Dragan Konta i pozvao istražne institucije da utvrde je li ovo preduzeće zbog nezakonitih radnji u gubitku od otprilike 15 miliona maraka kao što je to na zadnjoj sjednici Skupštine Kantona 10, kad su smijenjeni članovi skupštine društva iz reda hrvatskog naroda, zastupnicima prenio aktuelni ministar Brešić.

On je istaknuo kako se ovih dana javno govori o “reketiranju” drvoprerađivača s područja Kantona 10 od strane mjerodavnih iz Šumskog gospodarskog društva te ih zato pozivao da se jave policiji i da to obznane.

Rješenje u ovoj situaciji vidi u preostalim članovima Skupštine iz reda bošnjačkog i srpskog naroda koji nisu smijenjeni na zadnjoj sjednici Skupštine Katona 10 da zajedno s još jednim hrvatskim članom ne dozvole smjenu Nadzornog odbora, a i same uprave jer to, kako kaže, ide na ruku interesnoj grupi za preuzimanje šuma, dok bi kanton pretrpio velike posljedice.

Smjenjeni član skupštine Društva Ile Krezo inzistira na tematskoj sjednici Skupštine Kantona 10 gdje bi oni bili u stanju pred svih 25 zastupnika dati odgovore na pitanja oko “Hercegbosanskih šuma”.

Krezo najveći problem vidi u nastajanju tomislavgradskog ogranka HDZ-a BiH da preuzmu sve u kantonu kako su zadnjim imenovanjem sa svog prostora dobili tri od četiri nova člana u Skupštini ŠGD-a “Hercegbosanske šume” d.o.o Kupres.

-Tomu treba stati u kraj, a to govorim za činjenicom da najveće prihode u gospodarskom društvu prema svim pokazateljima daju šumarije iz Glamoča, Drvara i Bosansko Grahova, dok najviše gube šumarije s prostora Livna i Tomislavgrada. Ta priča se pomalo mora okretati – kazao je Krezo.

Također je ukazao na netransparentno trošenje novca lokalnih samouprava kojeg dobiju od šumskog gospodarskog društva na što je više puta upozoravao.

Izvršni direktor za poslove šumarstva unutar navedenog gospodarskog društva David Mijoč objašnjavao je način poslovanja i nastale gubitke koji su im se događali otkad je prije dvije godine imenovana nova uprava.

Gubitak u njihovom poslovanju prepisuju kasnom ulasku u poslovnu godinu nakon njihovog imenovanja te poslovima razminiranja, a posebno na području općine Glamoč gdje su od predviđenih 500 hiljada utrošili 2,3 miliona maraka.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.