Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UNDP

Upravi za indirektno oporezivanje BiH uručena vrijedna specijalistička oprema

oprema uio undp

Primopredaji u prostorijama UIOBiH u Banjoj Luci su pored predstavnika UNDP u BiH i UIOBiH prisustvovali i predstavnici dobavljača koji su izvršili isporuku navedene opreme

Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH) danas je uručena specijalistička oprema za otkrivanje droga i eksploziva, nabavljena u okviru Projekta sprječavanja ilegalne trgovine i prometa oružjem u BiH ( Halting Arms and Lawbreaking Trade–HALT), koji provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini.

Službenici Uprave će za efikasniju borbu protiv ilegalne trgovine malim oružjem i lakim naoružanjem od danas imati na raspolaganju: sedam uređaja za mjerenje gustoće materijala (tzv. baster), 25 setova za otkrivanje eksploziva i droga, 25 setova univerzalnih alata, te 24 seta alata za pregled vozila, ukupne vrijednosti više od 160.000 KM (bez PDV).

Donacija od UNDP-a BiH predstavlja nastavak podrške Upravi u okviru projekta ‘HALT’ na planu daljeg jačanja kapaciteta UIOBiH, odnosno poboljšanja uslova rada s ciljem efikasnije borbe protiv ilegalne trgovine malim oružjem i lakim naoružanjem (engl. SALW) s obzirom na to da je u prethodnom periodu UNDP BiH kroz navedeni projekat već donirao 22 endoskopa i četiri detektora za eksploziv i droge vrijednosti oko 450.000 KM (bez PDV).

Primopredaji u prostorijama UIOBiH u Banjoj Luci su pored predstavnika UNDP u BiH i UIOBiH prisustvovali i predstavnici dobavljača koji su izvršili isporuku navedene opreme.

Projekat HALT se provodi od februara 2020. godine kao zajednički projekat UNDP-a u BiH i UN Ureda za drogu i kriminal (UNODC) sa namjerom daljeg unaprijeđivanja sigurnosti unutar i van granica zapadnog Balkana, a kroz ciljano djelovanje usmjereno ka unapređenju kapaciteta Bosne i Hercegovine u borbi protiv ilegalne trgovine SALW-om.

Projekat HALT finansiraju Savezna Republika Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Republika Francuska, Kraljevina Švedska, Kraljevina Nizozemska i Kraljevina Norveška putem Multilateralnog fonda za zapadni Balkan, uz podršku Evropske unije, a u okviru inicijative Mapa puta 2024 za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja na zapadnom Balkanu.

Projektne aktivnosti se provode u saradnji sa UIOBiH kao glavnim korisnikom ovog projekta, dok su u određeni broj aktivnosti u okviru projekta uključene i druge institucije odnosno agencije u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Uprave.