Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

teško stanje

Upravni odbor BHRT-a: Situacija na BHRT-u je alarmantna

bhrt
Foto: Fena
Ilustracija

Upravni odbor podržava napore menadžementa koji insitira da se u novom ugovoru sa Elektroprivredom ostvari zakonski i pravedan način podjele prihoda RTV takse u korist BHRT-a

Upravni odbor BHRT-a jučer je održao izvanrednu sjednicu zbog teškog stanja na BHRT-u te razmatrao niz informacija vezanih za svakodnevne sastanke i komunikaciju s mjerodavnima s ciljem rješenja finansijske situacije. 

Upravni odbor zahvaljuje svima, od mjerodavnih institucija do vlasti, koji su se uključili u rješavanje problema  emitera koji pokriva cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Situacija na BHRT-u je alarmantna, i uprkos mjerama koje je poduzeo i menadžment i Upravni odbor, problemi se ne rješavaju zbog nepoštivanja zakona od strane drugih prema BHRT-u. U razgovorima s menadžmentom, nadležne i mjerodavne institucije ponudile su određena rješenja, što daje nadu za opstanak BHRT-a, saopćio je Upravni odbor BHRT-a. 

Iz Upravnog odbora BHRT-a zahavalili su najširoj javnosti u BiH, koja je prepoznala ozbiljnost situacije u kojoj se našao BHRT te pružila podršku naporima menadžementa i svih radnika BHRT-a da se izađe iz ove agonije koja je izazvana nepotpisivanjem ugovora o prikupljanju RTV takse sa JP EP BiH zbog opstrukcija RTV FBiH. 

Veliku podršku BHRT-u, kao javnom servisu koji pokriva cijelu BiH, pružile su brojne međunarodne organizacije i ambasade zemalja članica Evropske unije akreditirane u BiH. Međutim, problem još nije riješen. Javnosti je poznato da je naplata RTV takse preko računa Elektroprivrede BiH prestala 31. decembra prošle godine i da je ovaj javni servis ostao bez osnovnog prihoda. U tom smislu, Upravni odbor apelira na vlast da što prije iznađemo rješenje kako bi BHRT mogao vršiti svoju funkciju. U protivnom slijedi, ne voljom BHRT-a, medijski mrak.

Upravni odbor podržava napore menadžementa koji insitira da se u novom ugovoru sa Elektroprivredom ostvari zakonski i pravedan način podjele prihoda RTV takse u korist BHRT-a i da se nastavi tragati za konačnim rješenjem kojim će se obezbijediti stabilno finansiranje i sigurna egzistenicju svih uposlenika ove RTV kuće, navodi se u saopćenju Upravnog odbora BHRT-a.