Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Upravni odbor Udruženja BH novinari uputio javni protest Vladi TK

bh_novinari

Upravni odbor Udruženja BH novinari uputio je javni protest Vladi Tuzlanskog kantona radi uskraćivanja prava na pristup javnom događaju svim medijima i novinarima, tokom jučerašnjem potpisivanju ugovora između Elektroprivrede BiH i Rudnika Banovići o formiranju nove komapnije TTU energetik.

Na potpisivanje ugovora od iznimnog značaja za budućnost stotine radnika nekadašnje fabrike TTU, Vlada je pozvala samo RTV Tuzlanskog kantona, čije je snimke kasnije nudila ostalim medijima putem svoje Službe za informiranje i uz napomenu kako „moraju poštovati autorska prava RTVTK“.

Upravni odbor BH novinara smatra kako su diskriminacija medija, davanje prvenstva i ekskluzivnosti u praćenju događaja od javnog značaja samo jednom mediju drastični primjeri kršenja prava na slobodu izražavanja i pristupa informacijama, te pokušaj neovlaštennog miješanja javne vlasti u način i sadržaj informacija koje će biti proslijeđene građanima.

– Ovaj je postupak u suprotnosti i sa ulogom medija u demokratskim društvima, kao i evropskim standardima slobode izražavanja, kojima se zabranjuje svaki oblik diskriminacije medija i zavođenje cenzure nad informacijama od javnog značaja. Zbog toga Upravni odbor zahtijeva da Vlada TK da hitno sazove pres- konferenciju na kojoj će naknadno svim medijima, koji djeluju u tom kantonu, biti omogućen uvid u sadržaj potpisanog ugovora o osnivanju kompanije TTU energetik – navodi se u saopćenju Udruženja BH novinari.