Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Općina Stari Grad počinje projekt usklađivanja katastra i zemljišnih knjiga

sarajevo bascarsija (1)

Općina Stari Grad Sarajevo počinje aktivnosti na sistematskom ažuriranju podataka o nekretninama katastra i zemljišne knjige.

Sporazum o zajedničkoj implementaciji ovih aktivnosti potpisali su načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Sarajevo Željko Obradović.

Ovo će doprinijeti harmonizaciji starog i novog premjera u katastarskim općinama Sarajevo III i Sarajevo XI, te rezultirati jedinstvenom evidencijom.

Kada se napravi jedinstvena evidencija, bit će, na primjer, moguće etažirati zgrade koje su dosad bile neetažirane ili uknjižiti objekte koji su bili neuknjiženi, a cijela procedura za građane bit će mnogo jednostavnija jer će se rješavati na jednom mjestu.

Projekt registracije nekretnina provodi se na osnovu Sporazuma o finansiranju „Projekt registracije nekretnina“ između Bosne i Hercegovine i Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA), te Odluke o ratifikaciji.

Federalna Uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove je, u skladu s Odlukom o ratifikaciji Projekta registracije nekretnina i Dokumentom o ocjeni projekta, nadležna i odgovorna institucija za implementaciju ovog projekta u FBiH.

Projekt finansira Svjetska banka uz velika zalaganja potpisnika sporazuma, saopćeno je iz Općine Stari Grad.