Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izrael prekinuo saradnju s UNESCO-om zbog rezolucije o Jerusalemu

jeruzalem-zid-placa

Izrael je prekinuo saradnju s UNESCO-om u petak, dan nakon što je agencija za kulturu UN-a usvojila nacrt rezolucije koja Izraelu negira duboke, historijske jevrejske veze sa svetim mjestima u Jerusalemu.

UNESCO-v nacrt rezolucije nazvane “Okupirana Palestina” sponzoriralo je nekoliko arapskih zemalja, koristi samo islamski naziv za objekat na vrhu brda svet podjednako među Jevrejima i muslimanima, koji uključuje Zapadni zid, ostatak biblijskog hrama i najsvetije mjesto na kome se Jevreji mogu moliti. Očekuje se da se potvrđena rezolucija usvoji početkom naredne sedmice, ali je malo vjerovatno da će njena terminologija biti izmjenjena.

Izraelci i brojni Jevreji širom svijeta smatraju to posljednjim primjerom ukorijenjenog antiizraelskog raspoloženja u Ujedinjenim nacijama, u kojima su Izrael i njegovi saveznici nadjačani arapskim zemljama i njihovim pristalicama.

Nacrt rezolucije, u čiji je uvid došao Associated Press, umanjuje veze dva bitna sveta mjesta u Starom gradu u Jerusalemu s judaizmom. Tekst pominje lokaciju poznatu među muslimanima kao Plemenito svetište i među Jevrejima kao Brdo hrama samo po muslimanskom nazivu.

Ministar obrazovanja Naftali Bennett obavijestio je UNESCO o izraelskoj odluci u pertak.

– Nakon sramne odluke UNESCO-a da negira historiju i hiljadugodišnje jevrejske veze s Jerusalemom i Brdom htrama, obavijestio sam Izraelsku nacionalnu komisiju za veze s UNESCO-m da prekine sve aktivnosti s tom međunarodnom organizacijom – izjavio je Bennett.

Kritike iz vrha UNESCO-a

Generalna direktorica UNESCO-a Irina Bokova u petak je kritikovala izvršni odbor Agencije zbog usvajanja rezolucije “koja zanemaruje veze između judaizma i Brda hrama i baca sjenu na povezanost te religije sa Zapadnim zidom”, objavljeno je u petak na websiteu dnevnih novina Haaretz.

– Džamija al-Aqsa ili Haram al-Sharif, sveto mjesto muslimana, koje Jevreji nazivaju Har Bayit ili Brdo hrama, čiji je Zapadni zid najsvetije mjesto u judaizmu – izjavila je Bokova.

Jerusalem je podjednako svet grad za judaizam, hrišćanstvo i islam, tvrdi čelnica UN-ove agencije.

– Priznavajući njegovu izuzetnu raznolikost i kulturnu i vjersku koegzistenciju, UNESCO je to mjesto uvrstio u Svjetsku kulturnu baštinu – izjavila je Bokova, dodajući da da je naslijeđe Jerusalema nedjeljivo.