Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nacrtani tenderi

Uprkos smanjenim prihodima i dobiti: Elektroprivreda HZHB troši stotine hiljada maraka na nova vozila

Elektroprivreda HZHB Arhiv (1)

Dalje, u ovom tenderu se od ponuđača zahtijeva da budu proizvođači, generalni zastupnici ili ovlašteni distributeri marke ponuđenih vozila, te da imaju ovlašteni servis na teritoriji BiH

Kao i na većinu drugih firmi, pandemija koronavirusa negativno je utjecala i na poslovanje JP „Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne“ d.d. Mostar. Prema dostupnim podacima, dobit ovog preduzeća u 2020. godini iznosila je oko 822 hiljade maraka, što je znatno manje nego 2019. godine kada je dobit preduzeća iznosila skoro 2,5 miliona maraka. Naravno, značajno su smanjeni i prihodi, smanjena je i aktiva na godišnjem nivou, kao i kapital preduzeća. Jedino je rastao broj zaposlenih, piše Žurnal.

Međutim, svi ovi podaci nisu bili prepreka direktoru Marinku Gilji i njegovim saradnicima da već u ovoj, 2021. godini troše stotine hiljada maraka na nabavke novih automobila.

Tako je ovo preduzeće, u većinskom vlasništvu Federacije BiH, a kojim upravljaju kadrovi HDZ-a BiH, 31. maja zaključilo ugovor vrijedan čak 133.323,08 KM za nabavku „putničkog automobila više srednje klase“. Ugovor je potpisan s jedinim ponuđačem – firmom „M.R.M.“ Export-Import d.o.o. iz Ljubuškog.

Ovoj firmi dodijeljen je i ugovor vrijedan 274.500 KM za nabavku „lakih teretnih kombiniranih vozila“. I ovoga puta „M.R.M.“ bio je jedini ponuđač, a ugovor je zaključen 2.6.2021.

Međutim, to nije sve. Krajem aprila objavljena su još dva tendera za nabavku vozila. Tako je za nabavku „osobnih terenih vozila niže klase“ izdvojeno 266.400 KM, dok je za kupovinu „lakih teretnih dostavnih vozila“ osigurano 71.400 KM. Do kompletiranja teksta nije zvanično objavljeno da li su, kome i u kojoj vrijednosti dodijeljeni ugovori.

NABAVKE AUTOMOBILA PO ŽELJI

„Elektroprivreda HZHB“ tu nije stala, pa je 10. i 11. juna objavila još dva tendera – oba za nabavku, kako navode, vozila srednje klase. Njih ćemo detaljnije analizirati.

Prvo je objavljeno obavještenje o nabavci jednog vozila procijenjene vrijednosti 52.130,28 KM bez PDV-a.

Traži se AA limuzina isključivo crne metalik boje, preciziranih minimalnih dimenzija, snage motora i zapremine prtljažnika, na dizel pogonsko gorivo, a lista obavezne opreme je poprilično duga:

Analizom tržišta novinari Žurnala otkrili su kako vjerovatno samo jedan model vozila ispunjava sve zahtjeve iz tenderske dokumentacije. Riječ je o novom modelu vozila Škoda Octavia, ponajviše zbog navedene minimalne zapremine prtljažnika (čak 590 litara). Poznato je da slična vozila većine drugih proizvođača imaju znatno manju zapreminu prtljažnika.

Podsjetimo još jednom, prema Zakonu o javnim nabavkama „u tehničkoj specifikaciji ne smije se uputiti na određenog proizvođača, na podrijetlo ili na poseban postupak, na marke, patente, tipove ili određeno podrijetlo ako bi se time pogodovalo ili isključili određeni gospodarski subjekti ili određeni proizvodi.“

Samo dan nakon objave ovog, objavljen je novi tender za nabavku vozila srednje klase, vrijedan 95.950 KM bez PDV-a.

Preciznije, traže se dva vozila s nešto drugačijim specifikacijama, s ugrađenom mehaničkom zaštitom i dva kompleta gumenih otirača.

Kada je riječ o traženim vozilima, iz tenderske dokumentacije može se zaključiti kako se traže isti automobili. Tako su zadane iste minimalne, odnosno maksimalne dimenzije vozila, traže se AB limuzine (hatchback) na dizelsko pogonsko gorivo, s istom minimalnom zapreminom motora, veoma sličnom opremom itd.

Bitne razlike su samo u traženoj boji (traži se jedno crno metalik, te jedno sivo metalik vozilo), traženoj snazi motora (min. 110, odnosno 85 kW), te u veličini naplataka (17” i 16”).

Naravno, novinari Žurnala analizirali su tržište – vjerovatno samo dva modela automobila Volkswagen Golf 8 zadovoljavaju sve tražene zahtjeve.

Dalje, u ovom tenderu se od ponuđača zahtijeva da budu proizvođači, generalni zastupnici ili ovlašteni distributeri marke ponuđenih vozila, te da imaju ovlašteni servis na teritoriji BiH. Slučajno ili ne, upravo je ranije spomenuta kompanija „M.R.M.“ Export-Import d.o.o., koja je već dobijala određeni broj tendera od „Elektrprivrede HZHB“, ovlašteni Volkswagen serviser i trgovac!

Do kompletiranja teksta nismo dobili odgovore od „Elektroprivrede HZHB“, te stoga nismo saznali koji su razlozi da se nabavljaju sva ova vozila, zašto su tehničke specifikacije tako detaljno navedene, da li se planiraju još neke nabavke automobila itd.

Nisu sporne samo nabavke automobila kada je riječ o ovom ugovornom organu. Pisali smo i o tome kako „Elektroprivreda HZHB“ „nacrtanim“ tenderima svake godine dodjeljuje stotine hiljada maraka isključivo nogometnim klubovima „Zrinjski“ i „Široki Brijeg“.

No, i pored svega navedenog, nema reakcije ni iz Agencije za javne nabavke BiH, ni iz drugih nadležnih institucija.