Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uprkos visokim temperaturama sarajevske ulice preplavljene turistima (FOTO)

Sarajevo turisti (7)

Bosanskohercegovačka prijestolnica Sarajevo posljednjih godina jedna je od omiljenih destinacija turistima iz različitih dijelova svijeta. Tako na sarajevskim ulicama, radnjama i objektima mogu susresti turisti iz BiH susjednih zemalja, ali i iz drugih dijelova svijeta Kine, Sjedinjenih Američkih Država, Španije, Češke Republike, Velike Britanije, Italije, Njemačke, arapskih zemalja… , javlja Anadolu Agency (AA).

I danas kao i u prethodnom periodu sarajevska Ferhadija preplavljena je brojnim kako domaćim tako i stranim turistima. Ni temperature koje se posljednjih sedmica penju i do 40 stepeni Celzijusa ne sprečavaju ljude da uživaju u sarajevskim delicijama, ali i obilasku stare jezgre grada.

Tako je danas. Unatoč temperaturi od 34 stepena, koliko je zabilježeno u 14 sati, prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZBiH), građani šetaju ali i uživaju u šetnji i prvom danu vikenda.

Bašte lokalnih objekata su pune građana koji spas pronalaze u nekim osvježavajućim pićima. Vrijeme slično današnjem, kako navode iz FHMZBiH, očekuje se i u narednim danima pa možemo očekivati da će i broj turista biti na istom ili sličnom nivou.

I drugog dana vikenda očekuje se sunčano i vruće vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Tokom poslijepodneva i u večernjim satima, u većem dijelu Bosne, sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Na istoku i sjeveroistoku Hercegovini, poslije podne, je moguć pljusak kiše. U Bosni je moguće i izraženije grmljavinsko nevrijeme, praćeno jakim udarima vjetra, intenzivnijim padavinama i gradom. Jutarnje temperature od 18 do 24, na jugu od 24 do 28, a dnevne od 33 do 39, na jugu i sjeveru lokalno do 42 stepena Celzijusa.

Prvog radnog dana se očekuju nešto niže temperature. U Hercegovini i na jugozapadu Bosne pretežno vedro, a u ostatku zemlje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno smanjenje oblačnosti tokom poslijepodneva. U jutarnjim satima slaba kiša ili pljuskovi su mogući u Bosni. Poslije podne pljusak kiše se očekuje na jugozapadu Bosne, na istoku i sjeveroistoku Hercegovine. Jutarnje temperature od 15 do 20, na jugu od 22 do 26, a dnevne od 23 do 29, na jugu od 32 do 38 stepeni.

I u utorak i srijedu očekuje se sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. U utorak poslije podne u centralnim i istočnim područjima Bosne je moguć pljusak praćen grmljavinom. Jutarnje temperature od 14 do 20, na jugu od 21 do 26, a dnevne od 29 do 34, na jugu od 34 do 39 stepeni.

U srijedu također sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnje temperature od 16 do 22, na jugu od 22 do 28, a dnevne od 31 do 37, na jugu do 40 stepeni Celzijusa.