BiH

MUP KS

Upućen prijedlog Kriznom štabu za uklanjanje migranata s ulica

18/03/2020

Portparol MUP-a KS Mirza Hadžiabdić kazao je da će se, ukoliko prijedlog bude usvojen, pristupiti realizaciji

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo uputilo je prijedlog Kriznom štabu KS za uklanjanje migranata s ulica i njihov smještaj u imigracione centre.

Cilj je da se migrantima obezbijede uslovi za život u prihvatnim centrima, a ne na ulicama ili neuslovnim objektima kako bi se smanjio rizik od širenja zaraze koronavirusom.

Portparol MUP-a KS Mirza Hadžiabdić kazao je da će se, ukoliko prijedlog bude usvojen, pristupiti realizaciji.

– Moramo probuditi svijest građana da je ovo situacija u kojoj je potrebno da svako od nas lično da doprinos kako bismo je što prije prevazišli i imali što manje posljedica. Mi smo Kriznom štabu Kantona Sarajevo poslali jedan prijedog, koji, između oslalog, uključuje smještaj miganta u imigraciona centre odnosno zabranu njihovog okupljanja i zadržavanja na javnim mjestima – kazao je Hadžiabdić za Fenu.

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine prije nekoliko dana također je potenciralo važnost da se ilegalni ekonomski migranti što prije sklone s ulica, onemogući njihovo nekontrolirano kretanje i da se, po mogućnosti, oni smjeste u neki od bivših vojnih objekata ili formiranjem novih šatorskih naselja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.