Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministarstvo odbrane HR

Upućen u poslijepodnevnim satima: Hrvatski kanader četvrti put gasi požar u BiH

pxl kanaderi (1)

Jedan avion Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućen je danas u poslijepodnevnim satima u Bosnu i Hercegovinu radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara kod Širokog Brijega, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH)

Jedan avion Canadair CL-415 iz sastava PP namjenski organiziranih snaga OS RH-a upućen je danas u Bosnu i Hercegovinu s ciljem gašenja požara kod Širokog Brijega, javlja Anadolu Agency (AA).

Jedan avion Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućen je danas u poslijepodnevnim satima u Bosnu i Hercegovinu radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara kod Širokog Brijega, priopćeno je iz Ministarstva odbrane RH (MORH).

Canadair Hrvatskog ratnog zrakoplovstva upućen je na požarište u Bosni i Hercegovini temeljem naredbe ministra obrane o uporabi OSRH radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara u Bosni i Hercegovini.

“Zračne snage 855. protupožarne eskadrile četvrti put su angažirane na područje Bosne i Hercegovine gdje pružaju humanitarnu pomoć u gašenju požara.

Ovo je još jedan dokaz da je Hrvatska vojska spremna odgovoriti i staviti na raspolaganje svoje kapacitete državama koje traže pomoć u cilju jačanja postojećih snaga za odgovor na nesreće i katastrofe, a koji se koriste nakon što se iskoriste svi nacionalni kapaciteti države koja traži pomoć”, rekao je hrvatski ministar obrane Mario Banožić.

Ministar je pojasnio kako je riječ o “brzoj intervenciji u kojoj protupožarne snage polijetanjem iz hrvatskih zračnih luka na požarišta unutar kruga od 150 nautičkih milja (270 km) s povratkom snaga u matičnu bazu istoga dana”.

Navodi se kako je po Zakona o obrani propisana ovlast Vlade Hrvatske da, uz suglasnost predsjednika Republike Hrvatske, godišnjom odlukom odobri prelazak granice Republike Hrvatske Oružanim snagama radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite.

U skladu s navedenim, Vlada je na sjednici 25. ožujka 2021. donijela Odluku o prelasku granice Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2021. godini. Navedenom Odlukom odobrava se prelazak granice Republike Hrvatske Oružanim snagama RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2021. godini. Za izvršenje zadaća odobrava se korištenje zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.