Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Udruženja žrtava

Upućen zahtjev OHR-a da smijeni Bradaru: “Glorifikuje ratnog zločinca”

schmidt fena
Christian Schmidt je donio odluku o tehničkim izmjenama Izbornog zakona (Foto: Fena)

Navode da je Bradara 10. marta 2023. u televizijskom intervjuu ponovila stav kako se ne odriče prijatelja pa tako ni ratnog zločinca Darija Kordića, zaključivši da je on “valjda prestao biti osuđenik za ratni zločin” nakon što je odležao kaznu

Udruženje žrtava i svjedoka genocida, uz punu podršku i saglasnost Udruženja građana žrtava rata “92-95” 16 april” Ahmići, uputilo je zahtjev visokom predstavniku Christianu Schmidtu da smijeni Lidiju Bradaru s pozicije predsjednice Federacije BiH.

Također, traže da joj bude zabranjeno obavljanje svake službene, izborne ili imenovane javne funkcije, zbog opstrukcija i ugrožavanja provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

Navode da je Bradara 10. marta 2023. u televizijskom intervjuu ponovila stav kako se ne odriče prijatelja pa tako ni ratnog zločinca Darija Kordića, zaključivši da je on “valjda prestao biti osuđenik za ratni zločin” nakon što je odležao kaznu.

Također, navela je, kako su u dvorani, vjerovatno govoreći o Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, sjedili “potencijalni osuđenici za ratne zločine ili su počinili ratne zločine, ali se za to ne zna”.

Iz udruženja naglašavaju da je Bradara, kao jedna od visoko pozicioniranih osoba u vlasti BiH od uspostave Dejtonskog mirovnog sporazuma, morala znati da afirmacija i glorifikacija pravosnažno presuđenih zločinaca od MKSJ/MRMKS predstavlja potkopavanje i protiv zakonito djelovanje u okviru Dejtonskog sprazuma i podrivanje djelovanja međunarodne zajednice u cilju postizanja mira i pomirenja u BiH i bivšoj SFRJ, da je afirmacija i glorifikacija ratnih zločinaca kažnjiva shodno KZ BiH i F/BiH, posebno nakon intervencije Visokog predstavnika iz 2021. u pogledu zaštite od negiranja presuda međunarodnih i domaćih presuda.

– Gospođa Lidija Bradara je pokazala namjeru i drskost da u dugom vremenskom kontinuitetu afirmira i glorificira Darija Kordića, ratnog zločinca, iako je dugi niz godina bila upozoravana, a domaća i međunarodna javnost su osudili njenu djelatnost. Pozivamo Vas, da odmah iskoristite Vaša ovlaštenja i da smijenite Bradaru sa svih državnih i političkih funkcija i da joj zabranite politički angažman – saopćeno je iz Udruženja.