Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Transparency International

Upućena inicijativa Vladi i Parlamentu FBiH za donošenje dva antikorupcijska zakona

niksic isak dom naroda
Foto: Almir Razić/FENA

Poručuju da su neusvajanje tih zakona, kao i brojna imenovanja koje je nedavno izvršila Vlada FBiH gdje su osobe koje su direktno u sukobu interesa postavljene na značajne funkcije, suprotni deklarativnom opredjeljenju Vlade za ispunjavanje uslova iz 14 prioriteta

Transparecy International BiH (TI BiH) uputio je zvaničnu inicijativu Predstavničkom doma Parlamenta Federacije BiH za donošenje novog Zakona o sprečavanju sukoba interesa, kao i Zakona o zaštiti prijavilaca korupcije, a prema poslovniku taj dom se mora izjasniti o inicijativi u narednih 30 dana.

Također, TI BiH je uputio i ponovljenu inicijativu u kabinet premijera FBiH Nermina Nikšića jer se radi o dva važna antikorupcijska zakona iz 14 prioriteta EU koje je, kako navode, Vlada FBiH povukla iz procedure još u maju ove godine i nikada ih nije ponovo uputila u Parlament.

14 prioriteta

Iz TI BiH podsjećaju da su još tada upozorili da su ti zakoni prošli određene procedure i usaglašavanja i da će se izgubiti značajno vrijeme koje će brojni funkcioneri iskoristiti da i dalje nesmetano budu u sukobu interesa, obavljaju višestruke funkcije i dodjeljuju javni novac i poslove sopstvenim privatnim preduzećima i udruženjima.

Poručuju da su neusvajanje tih zakona, kao i brojna imenovanja koje je nedavno izvršila Vlada FBiH gdje su osobe koje su direktno u sukobu interesa postavljene na značajne funkcije, suprotni deklarativnom opredjeljenju Vlade za ispunjavanje uslova iz 14 prioriteta.

-To je posebno otvoreno izraženo u slučaju imenovanja sina ministra unutrašnjih poslova FBiH Rame Isaka za direktora javne ustanove, kao i kod dodjele važnih poslova porodičnoj firmi ovog ministra od strane pojedinih javnih preduzeća. Ovakvi potezi pokazali su da vlast očigledno nema namjeru da u skorije vrijeme adekvatno reguliše ovu oblast, pa TI BiH očekuje da o svemu čuje zvanično obrazloženje – navodi TI BiH u saopćenju za javnost.

Sukob interesa

Takođet, podsjećaju da se navršava punih 10 godina kako u tom entitetu ne postoji nadležno tijelo kojem se mogu prijaviti slučajevi sukoba interesa, a da brojne institucije potpuno ignorišu postojanje tog zakona prilikom imenovanja ili dodjele budžetskih sredstva organizacijama i privatnim firmama koje vode javni funkcioneri.

Prema posljednjim podacima TI BiH, 241 funkcioner u FBiH obavlja više od jedne funkcije u javnim preduzećima i javnim ustanovama a brojni imaju i dodatne angažmane u neprofitnim organizacijama koje se finansiraju iz budžeta, saopćeno je iz TI BiH.